De nieuwste iPhone. Een grotere flatscreen, met een nog scherper beeld. ‘Ultra-fast-fashion’ met 52 collecties in een jaar, gemaakt om kort te dragen. Als consument is het soms moeilijk om de verleiding te weerstaan. En gretig koopgedrag is goed voor de economie. Maar we lopen ook steeds vaker aan tegen de grenzen van onze consumptiedrift. Waar liggen die grenzen? En wat levert al dat consumeren op? In deze reeks laten we mensen hier vanuit hún specifieke gezichtspunt naar kijken.
Aflevering 3: het perspectief van Wouter Veer, impactondernemer en oprichter van Lenteland.
Tien jaar geleden was Wouter Veer nog ondernemer in de uitzendsector. En niet zonder succes. Het bedrijf dat hij had uitgebouwd, was inmiddels groot genoeg geworden om na verkoop een renteniersbestaan te kunnen leiden. Maar er begon ook iets te knagen. Hij besloot een nieuw pad in te slaan, waarin alles gericht is op versnelling van de duurzame transitie via ondernemerschap. In eerste instantie kreeg dit vorm in de oprichting van stichting ifund, een fonds gericht op investeringen in die versnelling. Iets later volgde de oprichting van BlueCity, een incubator voor circulaire start-ups in het oude Tropicana in Rotterdam. Met Lenteland wil Veer honderd op regeneratieve landbouw gebaseerde boerderijen realiseren in tien jaar tijd. Gedragen door lokale gemeenschappen die eigenaar worden van het boerenbedrijf, inclusief grond en gebouwen. De gedachte achter Lenteland omschrijft de stichting als: Eerlijk voor boeren, gezond voor ons, goed voor de natuur.
Waarom heb je in 2015 besloten om deels afstand te doen van je onderneming en dit nieuwe pad in te slaan?
“Om heel veel redenen. Ik was het oorspronkelijke bedrijf begonnen tijdens mijn studie en na vijftien jaar kwam er een punt waarop ik mezelf afvroeg: is dit wat ik de rest van mijn leven wil blijven doen? Het antwoord was nee. Ik had inmiddels geleerd dat ik kan ondernemen en dat ik ervan hou om anderen daarbij te helpen. Ik hou er ook van om de wereld goed te begrijpen. En als ik kijk naar ons financiële systeem en ons voedselsysteem, dan zie ik daarin een hele hoop problemen ontstaan. Wat betreft het financiële systeem werd ik zelf ook met de neus op de feiten gedrukt, omdat ik me realiseerde dat ik meer geld had dan ik nodig heb. Ik ben me daardoor meer gaan afvragen waar die ongelijkheid vandaan komt en voelde een verplichting om iets nuttigs met dat geld, mijn tijd en mijn energie te doen. Lenteland is mijn proteststem tegen die systemen.”