APG werkt samen met ABP en Greystar aan bouw 1.500 huurwoningen

Gepubliceerd op: 17 juni 2024

APG vertegenwoordigt zijn pensioenfondsklant ABP in een partnerschap dat huurwoningen in Nederland gaat bouwen. De samenwerking met Greystar, een Amerikaans vastgoedbedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van investeren, ontwikkelen en beheren van hoogwaardige woongebouwen, begint met een investering van 420 miljoen euro. Daarvan worden zo’n 1500 huurwoningen gebouwd, in de Randstad en in steden daarbuiten. Om te beginnen zullen 780 appartementen in Leiden worden gebouwd.


ABP, APG en Greystar richten hiervoor de Dutch Essential Housing Venture op. Projecten die onder deze strategie vallen ontwikkelen en bouwen nieuwe, hoogwaardige en betaalbare nieuwbouwwoningen in Nederland. Deze zijn bedoeld voor starters, mensen met middeninkomens, essentiële beroepen zoals onderwijzers en politieagenten, en gepensioneerden. Het partnerschap wil minstens twee derde van de op te bouwen portefeuille verhuren in het gereguleerde en het middenhuursegment (met een maximum huur van 1.200 euro per maand, volgens het prijspeil van 2024). De woningen zullen voldoen aan specifieke criteria op het vlak van duurzaamheid. Zo krijgen ze minimaal energielabel A++ en een BREEAM-NL Excellent-certificering. Daarnaast worden de woningen gebouwd op locaties met goede openbaarvervoersverbindingen.


Robert-Jan Foortse (Hoofd Europees vastgoed bij APG): “APG en Greystar hebben de afgelopen vijftien jaar wereldwijd veel succesvolle samenwerkingen opgebouwd. We zijn zeer verheugd dat onze eerste gezamenlijke onderneming in Europa plaatsvindt in onze thuismarkt, Nederland, met een focus op het ontwikkelen van nieuwe betaalbare woonunits, waarbij we ons richten op sleutelwerkers als huurders. Onze grootste klant, ABP, heeft dit specifieke segment van hun portfolio geïdentificeerd als een belangrijk gebied, waarin hun investeringen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het leven van de deelnemers van het pensioenfonds.”