"Hiermee financieren we de innovatieve technologieën van de toekomst"

Gepubliceerd op: 21 mei 2024

APG steekt namens zijn pensioenfondsklanten ABP en bpfBOUW 75 miljoen euro in Innovation Industries Fund III. De Nederlandse investeringsmaatschappij verstrekt kapitaal aan zogenoemde deeptech start- en scale-ups. Deze bieden toepassingen op het gebied van industriële, medische en voedsel- en landbouwtechnologie. Carlos Garcia Rivas (private equity-belegger bij APG) over het belang van deze investering.   

In het kort
• De 75 miljoen euro wordt geïnvesteerd in start- en scale-ups die oplossingen bieden op onder meer de thema’s klimaat, biodiversiteit, landbouw en gezondheidszorg.
• Investeringen als deze zijn belangrijk voor het Nederlandse ecosysteem van (startende) techbedrijven.
• De pensioenfondsklanten van APG hechten veel waarde aan dit soort beleggingen waarmee impact kan worden gemaakt, zeker als dat in Nederland gebeurt.

De belegging komt voor uit het impactmandaat van ABP en bpfBOUW. “Het gaat om nieuwe, nog relatief kleine bedrijven die met nieuwe technologieën werken aan oplossingen op onder meer de thema’s klimaat en biodiversiteit”, aldus Garcia Rivas. “Op den duur is het de bedoeling dat minstens 70 procent van het kapitaal wordt geïnvesteerd in Nederland, onder meer in techbedrijven in de regio Eindhoven.”

Momenteel zitten er in het fonds vijf bedrijven, en dit aantal groeit naar verwachting tot zo’n twintig. Wat maakt deze bedrijven, en daarmee dit fonds, zo aantrekkelijk voor APG? 
“Innovation Industries heeft ons voor elk van deze ondernemingen voorzien van zeer gedetailleerde informatie. We weten daardoor wat de toegepaste technologieën behelzen en wat de potentiële impact op klimaat en maatschappij kunnen zijn. Voorafgaand aan de investering hebben wij een 'Theory of Change' (ToC) opgesteld, waarin we beschrijven hoe het door onze klanten verstrekte kapitaal uiteindelijk leidt tot duurzaamheidsuitkomsten. Deze ToC maakt aannemelijk dat de technologieën ontwikkeld door start- of scale-ups inderdaad positieve veranderingen teweegbrengen. Als dit kapitaal resulteert in bijvoorbeeld een daadwerkelijke vermindering van CO2-uitstoot, kunnen we het classificeren als een impactinvestering.”


Kun je een concreet voorbeeld geven van een technologie die aan de ‘Theory of Change’ voldoet?

“Een van de bedrijven is bezig met een techniek waarbij een lichtschakelaar of klein apparaat energie kan ‘oogsten’ uit zijn omgeving, zoals beweging, licht of temperatuurverschillen. Een batterij of aansluiting op het elektriciteitsnet is dan niet meer nodig, wat bij elkaar opgeteld behoorlijk veel energieverbruik kan schelen. Bovendien is een groot voordeel van dit bedrijf dat hierdoor minder batterij-afval ontstaat. Als investeerder worden we op de hoogte gehouden van de prestatie-indicatoren, waardoor we altijd weten wat de impact is.”  


Wat kan APG als investeerder bijdragen aan dit soort start- en scale-ups?

“Het is bovenal belangrijk dát we hierin investeren, en zo bijdragen aan het Nederlandse ecosysteem van techbedrijven. Deze start- en scale-ups zijn afhankelijk van investeerders, en er zit nog wel een gat tussen wat deze bedrijven nodig hebben en wat wordt aangeboden aan financiering om hun groeiambities te faciliteren. Ondernemingen als ASML en NXP begonnen een paar decennia geleden klein en zijn nu heel belangrijk geworden voor de Nederlandse economie. Met deze investering in Innovation Industries financieren we namens onze pensioenfondsklanten de innovatieve technologieën van de toekomst. Daarnaast hechten onze pensioenfondsklanten veel waarde aan dit soort beleggingen waarmee impact kan worden gemaakt, zeker als dat in Nederland gebeurt. We zijn al zo’n half jaar in gesprek met Innovation Industries, onder meer over de vraag of hun benadering van impact overeenkomt met de ambities en vereisten van onze klanten wat betreft risico en rendement. Ook ondersteunen we Innovation Industries om zowel hun wijze van rapporteren te verbeteren als het raamwerk waarmee ze de impact van ‘hun’ bedrijven meten. APG is een grote investeerder in het fonds en we kunnen dan ook, samen met de andere investeerders, een invloedrijke partner zijn voor Innovation Industries.”


Wat zijn de belangrijkste risico’s van deze investering?  

“Deze deeptech-bedrijven hebben in de regel net een nieuwe technologie uitgevonden die zich vaak nog moet bewijzen in de markt. Het voornaamste risico zit ‘m dan ook vooral in de opschaling van de productie. Hiervoor is geld nodig en een overtuigende technologie. Als investeerder hebben we goede verwachtingen over de koers van deze bedrijven, maar het is natuurlijk nooit zeker dat het een succes wordt.”


Lees ook het persbericht van Innovation Industries.