APG belegt voor ABP in aanbieder energieoplossingen

Gepubliceerd op: 1 februari 2024

APG heeft voor pensioenfonds ABP belegd in Kenter, een dochter van netwerkbedrijf Alliander. Kenter biedt toekomstbestendige energieoplossingen voor zakelijk Nederland, die inspelen op de stijgende vraag naar energie en de groeiende urgente problemen met een overvol stroomnetwerk. Kenter is overgenomen door een consortium van ABP, via zijn vermogensbeheerder APG, en OMERS. 


Eind 2022 kondigde Alliander aan op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar voor Kenter. Kenter levert energieoplossingen aan ruim 28.000 bedrijven. Het bedrijf voorziet in de groeiende behoefte aan het faciliteren van lokale energienetwerken. Kenter is in staat om verschillende oplossingen met elkaar te integreren. Zo levert het bedrijventerreinen via zonnepanelen en een collectieve batterij een duurzame oplossing voor netcongestie. Daarbij kunnen de bedrijven via Kenters meetdiensten en energiemanagement onderling energie uitwisselen, zodat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt. Bij het bedrijf zijn ruim 500 mensen werkzaam.


Deelnemers profiteren

Jan-Willem Ruisbroek, hoofd investeringsstrategie infrastructuur bij APG Asset Management: “Onze opdrachtgever ABP investeert graag in Nederland om economische groei, werkgelegenheid en duurzame projecten te stimuleren. Hun drie miljoen deelnemers profiteren op verschillende manieren van deze investering. Die draagt niet alleen bij aan voldoende en duurzaam opgewekte energie in Nederland, maar genereert ook waarde op lange termijn voor hun pensioendeelnemers. Door te investeren in Kenter, voortbouwend op onze eerdere samenwerking met Groendus vorig jaar, intensiveren we onze inspanningen op dit gebied.”


Volledig potentieel 

Reden voor de verkoop was dat Kenter onder de vleugels van Alliander niet haar volledige potentieel kon benutten. De energietransitie nam vanaf 2016 een grote vlucht, maar tegelijkertijd werd Alliander door strengere wet- en regelgeving beperkt om diensten, zoals laadpalen en batterijen, aan te bieden. De overname stelt Kenter in staat om haar groeiambities te verwezenlijken en zonder beperkende wet- en regelgeving in te spelen op de snel veranderende energiemarkt. Kenter opereert per 1 februari 2024 als zelfstandig bedrijf.


De overname is gedaan door een consortium van ABP, via zijn vermogensbeheerder APG, en OMERS, het pensioenfonds voor ambtenaren in de Canadese provincie Ontario.

 

Lees het volledige persbericht hier