Thijs Knaap bij BNR: “Private equity verdwijnt niet zomaar”

Gepubliceerd op: 21 december 2022

Jarenlang stonden grote beleggers in de rij om in de best renderende private equityfondsen te kunnen beleggen, maar die tijd is nu voorbij. Deze partijen hebben steeds meer moeite om kapitaal aan te trekken. Is dit het einde van private equity? Nee, zegt APG’s hoofdeconoom Thijs Knaap tijdens het wekelijkse Beleggerspanel van BNR nieuwsradio. “Deze beleggingscategorie verdwijnt niet, maar met nieuwe beleggingen in private equity zijn we nu wel terughoudend.”


Private equity – beleggingen in niet-beursgenoteerde bedrijven – is voor een pensioenfonds nog altijd een interessante toevoeging aan de totale mix in zijn beleggingsportfolio. Als APG namens zijn klanten in private equitybelangen handelt, gebeurt dit dan ook vooral om de beleggingsportefeuille te herbalanceren. Een pensioenfonds hanteert voor elke beleggingscategorie een bepaald streefgewicht/percentage van de portefeuille. Doordat de rendementen op die categorieën uiteenlopen, kan de portefeuille op termijn te zeer gaan afwijken van die verdeling.  


Niet makkelijk

Knaap: “Private equity is een illiquide beleggingscategorie, wat ten eerste betekent dat kopen en verkopen van dit soort assets lastiger is dan bij liquide, beursgenoteerde categorieën zoals aandelen of obligaties. Bovendien worden de prijzen voor private equity niet dagelijks bepaald, zoals op de financiële beurzen. Dus als liquide beleggingen flink in waarde dalen, krijgen de illiquide beleggingen opeens veel meer gewicht in de totale beleggingsportefeuille. Op een gegeven moment moet je dat bijstellen – herbalanceren – maar dat is niet altijd makkelijk omdat je dit soort beleggingen niet van de een op de andere dag verkoopt.”


Wereld draait

APG doet nu dus niet opeens grootschalig private equity van de hand, zegt Knaap. “Ik heb jarenlang gezegd dat we meer in illiquide categorieën moeten investeren, omdat de verwachte rendementen op liquide beleggingen relatief laag waren. Maar die wereld is nu wel aan het draaien, waardoor het gepast zou zijn om iets minder te beleggen in private equity en iets meer in liquide assets. In ons geval houdt het vooral in dat we terughoudend zijn om nieuwe beleggingen in private equity te doen. Deze beleggingscategorie verdwijnt in ieder geval niet zomaar.”


Andere onderwerpen die werden besproken in het BNR Beleggerspanel: het verdwijnen van Just Eat Takeaway uit de AEX en de gevolgen van de problemen bij cryptobroker Genesis voor de Nederlandse cryptobeurs Bitvavo.

 

Beluister de hele uitzending