“Ook in mijn persoonlijke leven houden visie en strategie me bezig”

Gepubliceerd op: 2 mei 2024

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? In 'De mens achter je pensioen' nemen we de lezer mee achter de schermen. Deze aflevering: Marjanela Girigori-Willems, business-consultant bij APG. “In de diversiteit ligt voor mij de aantrekkings-kracht van deze functie.”

Hoe en wanneer ben je bij APG terechtgekomen?
"Na het behalen van mijn bachelor Bedrijfseconomie werkte ik via een detacheringsbureau bij verschillende organisaties, waaronder APG. In 2018 trad ik officieel in dienst, waarbij het me opviel dat er hier geen onderscheid wordt gemaakt tussen directe medewerkers en ingehuurde krachten; iedereen wordt gezien als een volwaardige collega. Deze open en stimulerende werkomgeving, waarin actief wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van medewerkers, sprak me enorm aan. Het was een van de redenen waarom ik ervoor koos om mijn carrière hier voort te zetten. Kort na mijn indiensttreding heb ik dan ook met steun van APG mijn master Bedrijfskunde behaald. Toen ik hier kwam, was APG volop bezig met de ontwikkeling van zijn visie en strategie, met nadruk op kernwaarden zoals verbinding, het vereenvoudigen van complexe zaken en voortdurende verbetering. Deze aspecten sloten niet alleen aan bij mijn professionele interesses, maar ook bij mijn persoonlijke waarden."

Kun je daar iets meer over vertellen?
“Een voorbeeld is mijn verhuizing naar Nederland. Dat was ik zeker niet van plan toen ik nog op Curaçao woonde. Maar twintig jaar geleden waagde ik een sprong in het diepe om voor de liefde naar Nederland te komen. Samen hebben wij een sterke band, een mooie carrière en een aardige vriendkring opgebouwd. Dit typeert enkele van mijn kernkwaliteiten: een voorliefde voor avontuur, gedrevenheid en de ambitie om mezelf continu te ontwikkelen en zowel professioneel als persoonlijk te groeien. Voor mij is dit wat visie en strategie inhouden: het stellen van doelen en bewust daarnaartoe werken."

Je huidige functie is business-consultant. Hiervoor was je onder meer pensioenspecialist en projectmanager. Wat merkt een deelnemer van een pensioenfonds precies van jouw werk?
“Als business-consultants krijgen we te maken met verschillende opdrachten, waarvan de meeste momenteel te maken hebben met de nieuwe pensioenwetgeving. Daarbij gaat het vaak om een onderdeel van de wat grotere projecten, waarvan de deelnemer nu niet direct iets merkt. Maar indirect draag ik wel bij aan het verbeteren van hun pensioenervaring, door mee te werken aan projecten die de stabiliteit, efficiëntie en transparantie van het pensioenfonds bevorderen.”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag als business-consultant eruit?
"Mijn werkdag is dynamisch en omvat een breed scala aan activiteiten, zoals het faciliteren van workshops, analyseren van vraagstukken en bedrijfsprocessen, adviseren van het management en het bijwerken van rapporten. In die diversiteit ligt voor mij de aantrekkingskracht. Ik vind het leuk om creatieve oplossingen te bedenken voor complexe uitdagingen die zich tijdens mijn projecten voordoen. Samenwerking met collega's is essentieel in mijn functie. Door effectief samen te werken kunnen we de krachten bundelen, verschillende perspectieven integreren en betere resultaten behalen. Hoewel elke opdracht uniek is en soms uitdagingen met zich meebrengt, heb ik altijd een proactieve houding ten opzichte van problemen. Ik vind vaak een weg naar een oplossing.”


Welke karaktereigenschappen van jou komen het best tot hun recht in je huidige werk?
“Mijn gedrevenheid en hang naar avontuur. Het zorgt ervoor dat ik vaak op zoek ben naar nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Daarnaast ben ik heel creatief, en aangezien mijn werk veelal draait om faciliteren, analyseren, adviseren en oplossingen bedenken, komt die creativiteit goed van pas. En dan is er nog mijn resultaatgerichtheid, als ik eraan begin móet ik het ook afmaken. Maar de rode draad is toch wel ‘met passie’: ik werk aan dingen die mij boeien, uitdagen, plezier geven en bijdragen aan de dienstverlening van APG.”


Waar krijg jij buiten je werk zoal energie van?
“Buiten mijn werk haal ik energie uit schrijven, gesprekken voeren, zwemmen en muziek. Mijn gedachtes en ervaringen vertaal ik naar inspirerende quotes en gedichten. Ik ben een gepassioneerd zwemmer, zowel professioneel als recreatief. Hier in Nederland combineer ik zwemmen met fitness om het interessant te houden. Of het nou om dansen, muziek luisteren of zingen gaat, ik kan het allemaal en geniet ervan. Op vrijdagavond hebben mijn man en ik vaak 'Happy Hour' thuis, waar we samen losgaan op muziek en de werkweek van ons afschudden. Het is geweldig om eens zelf te proberen!”


Je omschrijft jezelf als gedreven en avontuurlijk. Zie je jezelf over vijf jaar nog bij APG werken?
“Wellicht. APG is een grote organisatie met veel ruimte voor persoonlijke groei en het bekleden van verschillende functies. Ik zie mezelf dan ook wel de richting opgaan van management en coaching. Mijn toekomst kan binnen of buiten APG liggen, afhankelijk van de mogelijkheden die ik kan benutten.”