“Ik miste een stukje betekenis in mijn werk, dat heb ik hier wel gevonden”

Gepubliceerd op: 28 mei 2024

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen. Naomi Hollands-Vrinzen (27) is adviseur communicatie bij APG. “APG geeft me de ruimte om mijn eigen draai te geven aan de dingen die ik doe, en dat past perfect bij mij.”

 

Adviseur communicatie bij APG, was dat altijd al je droombaan?
“In zekere zin wel, eigenlijk. Ik werkte voorheen bij een commercieel bureau. Heel leuk werk, maar ik miste het stukje betekenis geven in mijn werk. Ik zag APG steeds vaker voorbijkomen op sociale media, met mooie voorbeelden van hoe zij  hun maatschappelijke rol oppakken. Dat trok me vooral aan. Ik ben wat gesprekken gaan voeren en dat mondde uit in een baan. Inmiddels werk ik hier al twee jaar.”

Wat doet een adviseur communicatie eigenlijk?
“Ik heb de regie op de interne communicatie van het bedrijfsonderdeel Fondsenbedrijf en Deelnemers- en Werkgevers Services. Daar werken ruim 2.300 collega’s die ervoor zorgen dat de deelnemers van de pensioenfondsen waarvoor APG werkt, pensioen kunnen opbouwen, daarin inzicht krijgen en hun pensioen uitgekeerd krijgen. Ik zorg er (mede) voor dat deze collega’s weten wat er speelt en wat er verandert binnen het bedrijf. Het zijn spannende tijden, we staan aan de vooravond van de transitie naar het vernieuwde pensioenstelsel. Daardoor verandert bij ons letterlijk bijna alles. Ik help de collega’s te begrijpen wat de veranderingen voor hun werk betekenen en hoe ze zich daarop kunnen voorbereiden. We zijn een groot organisatieonderdeel, met veel verschillende afdelingen en teams. Die moeten met elkaar samenwerken en zijn afhankelijk van elkaar. Daar ondersteun ik ze bij.”

Wat maakt je werk leuk?  
“Ik houd ervan om met mensen te werken, en in mijn baan schakel ik voortdurend met veel mensen en afdelingen om de verschillende soorten informatie goed bij de collega’s te krijgen. Als ik dan bereik wat ik ermee heb beoogd en mensen blij maak, geeft dat echt veel voldoening. Daarnaast heb ik een heel divers takenpakket. Zo organiseer ik bijeenkomsten, ondersteun ik de directie als ze ergens spreken en overleg ik met zowel het management als met collega’s over wat er bij de afdelingen speelt. Wat me ook aanspreekt is de complexiteit, en die is bij ons rijkelijk aanwezig. Ik houd ervan om moeilijke dingen, afkortingen en systemen te begrijpen en aan anderen uit te kunnen leggen.”

Het is vast niet elke dag feest. Wat is de mindere kant van je werk?
“Als ik op een dag alleen maar vergaderingen heb en niet productief kan zijn. Ik wil gewoon dingen gedaan krijgen en er niet alleen maar over praten. Na zo’n dag vergaderen ben ik helemaal gaar, gelukkig komt dat niet al te vaak voor.”

En waar ben je goed in?
“Ik kan heel objectief naar zaken kijken en daardoor onafhankelijk advies geven. Daarnaast kan ik me goed verplaatsen in anderen. Wat ik zelf vind en denk doet er niet altijd toe, dat onderscheid kan ik meestal gemakkelijk maken. En ik kan verschillende ballen in de lucht houden én het overzicht houden, ik zie meestal wel het grotere plaatje. Dat helpt mij om goed advies te geven.”

Hoe bevalt het om bij zo’n groot bedrijf te werken?
“Veel beter dan ik van tevoren verwachtte. Toen ik bij APG begon, wist ik niet zeker of zo’n groot bedrijf wel bij me zou passen. Ik verwachtte dat het contact minder persoonlijk zou zijn dan ik was gewend, de sfeer minder gezellig. Maar ondanks dat het bedrijf zo groot is, voelt het toch gemoedelijk en ‘klein’. Ik ken inmiddels veel mensen, vooral door mijn functie. Dat maakt die rol ook zo leuk voor mij.”

Wat doe je in je dagelijks leven?
Samen met mijn man Bram en hond Harvey ben ik vaak in de natuur te vinden en mijn vrije tijd draait voornamelijk om dieren. Ik ben al van jongs af aan een paardenliefhebber en besteed veel tijd aan mijn drie paarden, Casper, Bibi en Kyra. Maar slechts zelden op de traditionele manier. Ik blijf zo dicht mogelijk bij de natuurlijke manier van paarden houden. Ze staan daarom niet in een stal maar lekker buiten, in een kudde. Ik rijd ook geen dressuur maar richt me op natuurlijke interactie en training. Van grondwerk tot vrijheidsdressuur of een heerlijke buitenrit, we verkennen samen spelenderwijs de wereld buiten de traditionele paardensport.”

Zie je raakvlakken met je werk?
“In zekere zin wel. Ook op mijn werk houd ik er inderdaad van om dingen niet standaard aan te pakken, om een eigen draai te geven aan wat ik doe. En van nature heb ik er gewoon plezier in om dingen te verbeteren, om er net iets meer uit te halen dan erin lijkt te zitten. En die vrijheid krijg ik gelukkig bij APG.”

Hoe zie jij je toekomst bij APG?
“Ik zou het maatschappelijke deel van mijn werk nog wel willen uitbreiden, met overkoepelende maatschappelijke thema’s bezig zijn. En daarnaast vind ik leidinggeven heel interessant. Dat betekent niet dat ik volgend jaar leidinggevende wil zijn, maar voor de toekomst zie ik daarin zeker een uitdaging. Dat is iets om naartoe te werken. Daarom doe ik mee aan een mentoringprogramma en kijk ik samen met mijn mentor naar de stappen die ik de komende jaren op dat gebied kan zetten.”