Chief economist Thijs Knaap bij BNR over Shell, dividenden en China-politiek Biden

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

“Er is niet één template voor alle energiebedrijven om te volgen. Dogmatisch sturen op ‘meer hernieuwbare energie tegen elke prijs’ is niet de oplossing.” Dat zegt APG’s Thijs Knaap in het programma Zakendoen op BNR Nieuwsradio in reactie op het nieuws dat Shell zijn doelstellingen op het gebied van klimaat vorig jaar niet gehaald heeft. “We blijven met Shell in gesprek over de energietransitie en klimaatbeleid, en hoe Shell concreet invulling geeft van het behalen van klimaatneutraliteit. En we blijven Shell nauwgezet en kritisch volgen op het pad van energietransitie.”

 

Knaap, chief economist bij APG, schuift geregeld aan bij het beleggerspanel van Zakendoen. In de uitzending van vandaag bespreekt hij ook de wens van China dat president Biden de handelstarieven schrapt. “Bij beleid zit er soms een gat tussen idee en uitvoering. Trump’s idee om China als een tegenstander te zien was ergens wel verstandig, maar de uitvoering was chaotisch en leverde weinig op. Biden heeft grotendeels hetzelfde idee, maar een andere uitvoering,” vertelt hij in gesprek met presentator Thomas van Zijl en panellid Martine Hafkamp.

Ook de lagere dividenden komen aan de orde. Knaap: “Geen enkel probleem. Dat het een slecht jaar was en dat er weinig winst gemaakt wordt, is geen verrassing. Veel belangrijker: het jaar overleven en dan weer gewoon doorgaan met dividenden betalen.”

 

Luister hier de hele uitzending