Thijs Knaap bij BNR over de opvolging van Warren Buffet

Gepubliceerd op: 10 mei 2023

Beleggers die in 1988 zijn ingestapt in Warren Buffet’s beleggingsvehikel Berkshire Hathaway, hebben nu 144 keer hun inleg. Zo’n lange succesvolle periode kan niet op geluk berusten. Buffet moet dus iets goed hebben gedaan. APG’s hoofdeconoom Thijs Knaap vroeg zich tijdens het beleggerspanel van BNR Zakendoen dan ook af wat er gebeurt als de inmiddels 92-jarige Buffet straks afstand neemt van het bedrijf, of wegvalt.


“Kan Berkshire Hathaway dan doorgaan op dezelfde voet of zit het geheim in Warren Buffet zelf en is dat niet te repliceren? Daarom wordt er nu ook zoveel naar de opvolgers gekeken.” De econoom merkt op dat Buffet alleen al met het aura van succes dat om hem heen hangt, een sentimentsverandering op financiële markten teweeg kan brengen.


Slaapapneu-affaire

In het Beleggerspanel licht Knaap ook toe waarom APG zich namens de opdracht gevende pensioenfondsen bij de aandeelhouders voegt die tegen de decharge van het bestuur van Philips over 2022 stemmen (wanneer geen decharge wordt verleend, kunnen aandeelhouders het bestuur aansprakelijk stellen of blijven stellen voor ernstig verwijtbare gedragingen waarbij schade is geleden).


“Door de slaapapneu-affaire heeft Philips enorme reputatieschade geleden en hebben de aandeelhouders flinke financiële verliezen moeten incasseren. Voormalig topman Frans van Houten heeft niet adequaat ingegrepen en heeft onvoldoende maatregelen genomen om de veiligheid van patiënten te waarborgen. Bovendien heeft hij geen blijk gegeven van begrip voor het aandeelhouderssentiment, door zijn bonus op te eisen terwijl de rest van het bestuur van Philips daar vanaf zag.”

 

De volledige uitzending van het BNR Beleggerspanel vind je hier.