“Met ‘ik heb er geen tijd voor' kun je niet meer aankomen, die tijd krijg je gewoon cadeau”

Gepubliceerd op: 27 september 2022

Iets goeds doen voor een ander. Een droom nastreven. Werken aan een betere, duurzame wereld. Als er iets is dat APG’ers verbindt, dan is het wel dat velen op hun eigen manier bijdragen aan een leefbare, vitale en inclusieve maatschappij.

 

Pieter Beckers, performance engineer,  is zo’n APG’er die zich inzet voor anderen. Elk jaar werkt hij als vrijwilliger mee aan de kindervakantieweek in Margraten. Hij gebruikt hiervoor de twee Toekomstdagen die elke APG'er jaarlijks kan inzetten voor zichzelf of voor een ander. “Die stralende gezichtjes als ze het terrein op komen rennen, daar doe ik het allemaal voor.”

 

“Elke zomer zijn we twee weken aan de slag om de kinderen een onvergetelijke tijd te bezorgen, daarvoor zijn we 24 uur per dag aan het werk. Ik ga hoogstens even naar huis om te douchen en schone kleren aan te trekken. Heel intensief dus. Maar uit de saamhorigheid tussen de leiders en de vreugde die het de kinderen brengt, haal ik genoeg energie om dat vol te houden. Als de kinderen ‘s ochtends uitgelaten het terrein op komen rennen en zich verheugen op weer een dag vol avonturen, dan is alle vermoeidheid direct weg.” 

Kindervakantiewerk is een avontuurlijk programma van een week voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Eerst worden door de organisatie stoere hutten en attributen gebouwd van houten palen. Een basis die de kinderen gedurende die week uitbouwen tot een heus dorp. Aan de hand van een centraal thema worden allerlei spannende activiteiten georganiseerd om de jonge dorpsgenoten bezig te houden en ze het een en ander te leren.

Koempels
Pieter: “Het thema van dit jaar was ‘Koempels’. Dat is de Limburgse term voor mijnwerkers. Al houdt het woord veel meer in dan dat. Het staat ook voor kameraadschap, koempels laten elkaar niet in de steek. Dat is ook wel wat we de kinderen wilden meegeven: samenwerken en er zijn voor elkaar. Tevens brachten we de kinderen door dit thema wat kennis bij over het mijnverleden van Zuid-Limburg.”

Activiteiten
De hele groep van 35 vrijwilligers is het hele jaar door in touw om de kinderen een onvergetelijke week te bezorgen. Voor elke dag is er een nieuw verhaal met opdrachten die moeten worden vervuld. Speurtochten, een verfgevecht, waterspellen en allerlei andere activiteiten waarbij moet worden samengewerkt. Met die opdrachten verdienen de kinderen materialen die nodig zijn om de hut af te maken. Aan het einde van de week is het dorp op die manier helemaal klaar en zijn de kinderen apetrots op wat ze bereikt hebben.

“Het is heel fijn om iets voor kinderen te doen, zij zijn immers onze toekomst. Naar mijn mening wordt er te weinig voor ze georganiseerd. Kinderen zitten veel binnen en vullen hun vrije tijd met gamen, filmpjes kijken op een tablet of tv kijken. Eens lekker ouderwets buiten ravotten is er niet meer altijd bij. Voor een kleine vergoeding bieden wij ze een week lang plezier in de buitenlucht. Daar besteed ik heel graag mijn zomervakantie aan.”

Paplepel
De betrokkenheid bij mensen om hem heen is er bij Pieter met de paplepel ingegoten. “Ik ben opgegroeid in een dorp, en daar zorgt iedereen gewoon voor elkaar. Ik geef om andere mensen en zet me graag voor ze in, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Daarnaast vind ik het heerlijk om fysiek bezig te zijn. Voor mijn werk zit ik al genoeg achter een beeldscherm. Dat veel van mijn vakantiedagen opgaan aan het kindervakantiewerk, vind ik daarom niet erg. Maar toch is het wel heel fijn dat ik daar sinds dit jaar twee toekomstdagen voor kan inzetten. Want echt vakantie heb ik op die dagen bepaald niet.”

Maatschappelijke rol
Die maatschappelijke rol was ook een van de redenen waarom Pieter een jaar geleden koos voor APG als werkgever. “De twee toekomstdagen die we krijgen om iets goeds te doen voor een ander zijn daar een voorbeeld van. Maar ook op werkgebied valt het op dat de mensen om ons heen centraal staan. Door de innoverende technieken en methoden waarmee we werken zijn we echt bezig een mooie toekomst te creëren voor de deelnemers. Neem het agile werken bijvoorbeeld, dat helpt echt enorm om de gepensioneerden zo goed mogelijk van dienst te zijn. En dat past dus precies bij hoe ik ben.”

Pieter hoopt dat zijn verhaal collega’s inspireert om ook iets voor anderen te doen. “Ik zou de dagen zeker niet laten liggen maar er echt iets goeds mee doen. Het excuus ‘ik heb er geen tijd voor’ heb je niet meer, want die tijd krijg je gewoon cadeau.”