APG-ceo Annette Mosman: "Ik wil dit traject afmaken"

Gepubliceerd op: 10 oktober 2023

APG beweegt in volle vaart naar het vernieuwde pensioenstelsel. Maar we betreden nu wel onbekend terrein, zegt Annette Mosman, bestuursvoorzitter van APG, in de nieuwste editie van Pensioen Pro. “Technisch hebben we de boel goed op de rails."

 

Het interview valt samen met de bekendmaking van het definitieve transitieschema, dat APG in goed overleg met de pensioenfondsen heeft opgesteld. Mosman: “Ons personeelsfonds heeft, als eerste van onze klanten, de regeling rond. De invaarstraat is klaar en we testen met kleine volumes onderdelen van de transitie: invaren, premies innen. In 2024 gaan we de keten in zijn geheel testen. Pas dan weet je of alles werkt en waar je tegenaan loopt. Bij it-projecten weet je één ding zeker: er is altijd uitval”. De bestuursvoorzitter vindt dan ook dat de sector een zekere risicobereidheid moet tonen. “Als we allemaal vanuit onze eigen silo redeneren, gaat het vastlopen.” Mosman ziet daarin ook een belangrijke rol weggelegd voor haarzelf. “Ik zal nauw contact houden met fondsen en toezichthouders, om te voorkomen dat we allemaal in onze eigen silo blijven.”

 

Minst interessante deel

Het nieuwe pensioencontract is aanleiding voor een enorme digitaliseringsslag bij APG, maakt Mosman duidelijk. Toch vindt zij dit het minst interessante deel. “In het nieuwe stelsel moet je deelnemers activeren om naar hun pensioen te kijken, zodat ze in actie moeten kunnen komen als ze te weinig hebben. Dat betekent investeren in betere communicatie, in keuzebegeleiding.” In het vernieuwde stelsel zijn er straks veel meer contactmomenten met de deelnemers, legt Mosman verder uit in het interview met PensioenPro. “We informeren maandelijks over de omvang van hun pensioenvermogen, hun inleg, het rendement, het verwachte pensioen. Dat zal meer vragen en meer interesse generen bij deelnemers. We zullen creatief moeten zijn hoe we de deelnemer kunnen aanspreken.”

 

Alle honken bezet

Om de digitaliseringsslag het hoofd te bieden, en de betere communicatie handen en voeten te geven zijn er het afgelopen jaar door APG veel mensen aangetrokken. “Alle honken zijn nu bezet. Maar we zullen de nieuwe mensen goed moeten opleiden en de meer ervaren APG’ers, die de regelingen door en door kennen, binnen moeten houden”, aldus Mosman. Of zij zelf het hele transitietraject bij APG afrondt? “Dat beslissen de aandeelhouders van APG Groep (meer specifiek; de algemene vergadering van aandeelhouders, red.), die over de benoeming van de rvb-leden gaan. Maar als het aan mij ligt, ja. Ik wil dit traject afmaken.”