“We fantaseren graag over later. Maar we leven nú”

Gepubliceerd op: 10 maart 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?

Brenda Elgersma wil op haar zestigste stoppen met werken.

 

Brenda Elgersma (49)

Beroep: Operationeel expert bij de politie, gemeenteraadslid en trouwambtenaar

Werkt wekelijks: meer dan fulltime

Inkomen: Tussen de 3000 en 3200 euro netto uit loondienst, en 750 netto vergoeding als gemeenteraadslid

Spaargeld: 20.000 euro

Pensioen geregeld? Ja

 

Wat doe je precies voor werk?

“Bij de politie werk ik sinds 2019 als leidinggevende op het Regionaal Service Centrum, de meldkamer van de politie Amsterdam waar alle ‘geen spoed wel politie’-meldingen worden behandeld. Ik werk al 22 jaar bij de politie; hiervoor deed ik dat op straat in de reguliere politiezorg. Sinds zeven jaar ben ik daarnaast gemeenteraadslid voor een lokale partij in Uithoorn. Dit is mijn laatste jaar in die rol, daarna vind ik het mooi geweest. Er gaat best veel tijd in zitten namelijk, en dat gaat ten koste van de tijd die ik kan besteden aan mijn passie: mensen trouwen. Ik ben drie jaar geleden trouwambtenaar geworden en dat vind ik het leukste wat er is.”

 

Het klinkt alsof jouw weken uit meer dan zeven dagen bestaan…

“Mensen vragen me wel eens: hoe doe je dat allemaal? Ik slaap niet uit en kijk nauwelijks tv, dan hou je veel tijd over. Bij de politie werk ik 36 uur per week, dat is in dit vak fulltime. Aan mijn werk als gemeenteraadslid ben ik omgerekend ongeveer een dag per week kwijt, met stukken lezen, werkbezoeken, fractie-overleggen, commissievergaderingen en raadsvergaderingen. Mijn werk als trouwambtenaar ligt door corona nu even stil. Normaal besteed ik tussen de 10 en 15 uur aan een huwelijk. Soms sluit ik wel drie huwelijken in de week, dat is wel een beetje mijn max.”

 

Hoeveel verdien je?

“Je wordt niet rijk van bij de politie werken. In de jaren dat ik hoofdagent was, dacht ik weleens: draai ik hiervoor al die weekenddiensten en nachtdiensten? Maar sinds ik leidinggevende ben, ben ik voor het eerst heel tevreden over mijn salaris. Ik verdien tussen de 3000 en 3200 euro netto. Als gemeenteraadslid krijg ik daarnaast een vergoeding van 750 euro netto per maand, maar de Belastingdienst ziet dat als inkomen dus ik hou er maar 600 euro van over. Trouwambtenaar word je al helemáál niet voor het geld. Ik krijg 90 euro bruto per huwelijk dat ik voor de gemeente sluit. Daar hou ik 60 euro per huwelijk van over. Het is echt tientjeswerk. Als ik buiten de gemeente word ingehuurd kan ik meer vragen. Dan reken ik 250 euro exclusief reiskosten, waarvan ik 100 euro aan het Diabetesfonds doneer – mijn zoon heeft diabetes type 1. Het is me niet om het geld te doen, ik vind het gewoon ontzettend leuk. Als mensen me niet kunnen betalen, vind ik het ook prima; dan neem ik genoegen met een stukje taart.”

 

Kom je rond?

“Ja hoor. Ik ben getrouwd met Peter, die al zijn hele leven bij de politie werkt en eind volgend jaar met pensioen gaat. Peter is 62 en werkt nog maar 24 uur. Hij heeft een netto-inkomen van 2800 euro. Aan vaste lasten en boodschappen zijn we in totaal zo’n 4000 euro per maand kwijt. Reken maar uit wat we overhouden. Zeker in deze tijd sparen we veel. Onze reis naar Amerika ging niet door en we kunnen niet uit eten. Daarom hebben we de verbouwing van de badkamer maar naar voren gehaald.”

 

Waar geef je nog meer veel geld aan uit?

“Ik ga elke drie weken naar de nagelstudio, elke zes weken naar de schoonheidsspecialiste en elke acht weken naar de kapper. Dat zijn luxedingen die ik mezelf gun. Verder koop ik elke drie jaar een nieuwe auto. Nu rijd ik een Hyundai i30 fastback. De duurste uitvoering, echt een mooie. Ik geniet daarvan, maar ik vergeet nooit waar ik vandaan kom. Toen ik na mijn scheiding meer dan twintig jaar geleden een paar jaar alleen was met mijn dochters, moest ik elk dubbeltje omdraaien. Destijds reed ik een oude Atos, en daar was ik óók dolgelukkig mee.”

 

Hoeveel hebben jullie gespaard?

“20.000 euro. Meer willen we niet sparen, want je krijgt toch nauwelijks rente. Als we geld overhebben, lossen we liever extra af op onze hypotheek of stoppen we het in het onderhoud van ons huis. Aan ons spaargeld komen we niet. Vorig jaar moest de warmtepomp in huis bijvoorbeeld vervangen worden à 10.000 euro, daar hebben we een persoonlijke lening voor afgesloten die we versneld aflosten. Waarom we niet gewoon ons spaargeld aanspreken daarvoor? Tja, het voelt gewoon goed om iets achter de hand te hebben voor als er iets gebeurt. Je weet maar nooit.”

 

Beleggen jullie?

“Nee, daar hebben we geen behoefte aan. Dat voelt voor ons als spelen met je geld.”

 

Wat is je pensioenplan?

“Ik wil op mijn 60e stoppen met werken. Bij de politie kunnen we uren sparen, die je kunt opnemen als je een heel jaar bij elkaar hebt gespaard. Op mijn 60e wil ik dat jaar laten ingaan en dan op mijn 61e mijn pensioen naar voren trekken.”

 

Wat regel je daarvoor?

“We kijken elk jaar in december hoe we er financieel voorstaan en maken op basis daarvan een plan. Lukt wat we willen nog steeds of moeten we iets anders gaan doen? Willen we dingen doen aan het huis, willen we extra aflossen?”

 

Hoeveel zou je later per maand willen krijgen bij je pensioen?

“Aan tussen de 3000 en 3500 euro hebben we denk ik genoeg om te leven zoals we zouden willen.”

 

En hoeveel krijg je, als je nu met pensioen zou gaan?

“We hebben allebei een goed pensioen bij ABP. Als ik op mijn 61e stop met werken, hou ik iets van 1400 euro over, maar dat is genoeg. Samen krijgen we dan ongeveer 4000 euro per maand.”

 

Wat zijn jullie dromen voor ‘later’?

“Als Peter met pensioen is, willen we een rondreis van vijf weken maken door Spanje. We fantaseren er ook over om een groot deel van het jaar een huis te huren in Spanje, of zelfs om daar een huis te kopen. We willen veel weg, mooie reizen gaan maken. In de twintig jaar dat we samen zijn, heeft veel in het teken gestaan van carrière maken en kinderen opvoeden. Nu breekt een andere levensfase aan. We vinden het ontzettend leuk om te fantaseren over later, maar het gevaar is dat je zo veel bezig bent met later dat je vergeet in het nu te leven. Weet je wat het is? Als je een paar keer in je carrière tegen mensen hebt moeten vertellen dat hun zoon, dochter, vader of moeder niet meer thuiskomt, neem je dingen niet gauw meer voor lief. Je kunt wel plannen maken voor later, maar als ik zo de deur uitga, is het helemaal niet vanzelfsprekend dat ik ook weer thuiskom. We proberen dus altijd de dag te plukken.”

 

Wat zou je nog kunnen verbeteren, wat je pensioen betreft?

“Het mooie van in overheidsdienst werken, is dat het pensioen goed geregeld is. Wat onszelf betreft valt er dus weinig te verbeteren. Wel zou ik mijn kinderen – twee dochters van 27 en 26 uit mijn eerste huwelijk en met Peter nog een zoon van 15 – meer bewust willen maken van het belang van een goed pensioen. Ik was daar op hun leeftijd ook nog niet mee bezig, maar pensioen opbouwen via je werkgever is voor hun generatie niet zo vanzelfsprekend meer als voor die van ons. Ik probeer ze zo veel mogelijk gezonde financiële kennis bij te brengen.”