Thijs Knaap bij BNR over het mysterie van de dalende inflatie

Gepubliceerd op: 28 februari 2024

“One more thing.” Aan die uitspraak van tv-detective Columbo moet Thijs Knaap denken bij het zien van de dalende inflatie. Dat zei de hoofdeconoom van APG op BNR, waar hij te gast was in het beleggerspanel van het radioprogramma BNR Zakendoen. Daar sprak hij ook over de geplande beursgang van Reddit en de toekomst van Warren Buffetts beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway.

 

Knaap vraagt zich in het programma af waarom de inflatie momenteel daalt. “Volgens de meeste economen verhogen centrale banken in het geval van inflatie de rente. Dan volgt een recessie of stijgt in ieder geval de werkloosheid, waardoor mensen minder besteden en de inflatie daalt. Maar ditmaal is de werkloosheid niet gestegen en lijkt er dus iets te ontbreken tussen oorzaak en gevolg, en dat maakt het spannend. Want als we niet weten waarom de inflatie daalt, weten we ook niet of die binnenkort weer gaat stijgen. Het zou dan ook zomaar kunnen dat we nog niet aan het einde van dit verhaal zijn. Ik vertrouw het in ieder geval niet helemaal.”

Reddit
Een ander onderwerp dat door het beleggerspanel werd aangesneden is de geplande beursgang van de Amerikaanse sociale nieuwsite Reddit. “Voorheen was hun enige verdienmodel het tonen van advertenties tussen de berichten. Dat vormt nog steeds de hoofdmoot, maar ze verkopen nu ook teksten aan Google om de algoritmes voor AI te trainen. Het zwakke aan Reddit is dat het draait op allemaal vrijwilligers die de teksten schrijven.” Het doet de econoom denken aan Startpagina, een Nederlandse site die populair was rond de eeuwwisseling. “Toen de eigenaar de site verkocht aan een uitgever, waren de vrijwilligers die de site draaiende hielden boos. Dat zoiets zich ook kan voordoen bij Reddit is niet denkbeeldig, aangezien er in juni al een kleine opstand uitbrak onder de gebruikers toen de site minder toegankelijk werd. Een bedrijf kopen dat draait op vrijwilligers die er op elk moment mee kunnen stoppen is dus riskant, en zou ik niet graag in de portefeuille willen hebben.”

'Orakel van Omaha'
Ook ging het over de toekomst van Warren Buffetts investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Buffets kompaan Charlie Munger overleed drie maanden geleden op 99-jarige leeftijd, en zelf is Buffett ook al 93. Knaap: “Het trackrecord van Berkshire Hathaway is waanzinnig goed. Buffett heeft sinds de jaren zestig vaak de beurs weten te verslaan. Dan kun je denken dat het aan hem ligt, maar er valt ook wat voor te zeggen dat hij het bedrijf zo heeft ingericht dat ze nog lang zo kunnen blijven presteren.” In een brief aan zijn aandeelhouders gaf het ‘orakel van Omaha’ wel toe dat het steeds moeilijker wordt om de prestaties uit het verleden te herhalen, vervolgt Knaap in het programma. “De belangrijkste reden daarvoor is dat ze zo groot zijn geworden. Het is veel makkelijker om als kleine belegger in te stappen in bedrijven die niemand kent en daar heel rijk mee te worden.”

Knaap kreeg verder de kans om de recente investering van APG in de Zweedse staalmaker H2 Green Steel voor het voetlicht te brengen. “De staalsector zorgt voor veel CO2-uitstoot. Bij H2 Green Steel gaan ze staal produceren met door waterkracht geproduceerde waterstof, zonder dat daarbij CO2 vrijkomt. De helft van de productie is al verkocht, dat bijzonder is voor deze sector.”

Luister hier de hele uitzending.