Thijs Knaap bij BNR over de bankenbelasting

Gepubliceerd op: 27 september 2023

De Tweede Kamer vond vorige week voor een aantal ongeplande uitgaven razendsnel financiële dekking: de bankenbelasting gaat namelijk omhoog. Hoofdeconoom Thijs Knaap van APG snapt het sentiment tegen de banken, maar waarschuwde gisteren in het beleggerspanel op BNR Nieuwsradio voor de gevolgen.

 

“Als je iets extra belast, betekent dat vaak dat mensen dit minder gaan doen”, legt Knaap uit. “De bankenbelasting wordt specifiek geheven op risicovol krediet, zoals de financiering van jonge ondernemingen. Maar die jonge ondernemingen zijn voor een land als Nederland echt wel belangrijk.” Over een andere, nieuw aan te boren bron van inkomsten, een belasting op de inkoop van aandelen, bestaat volgens Knaap vooral verwarring. Mede-panellid Martine Hafkamp (eigenaar en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer) stelde in de BNR-uitzending namelijk dat de VS vorig jaar een vergelijkbare belasting invoerden, met een tarief van 1 procent. “Dat maakt dat het voorgestelde Nederlandse tarief van 15 procent er wel erg hoog uitziet”, aldus Knaap. Hij waarschuwt dat bedrijven ook al te maken hebben met hogere lonen, stijgende financieringskosten en de oplopende kosten van energie. “Je kunt ze ook net een zetje de verkeerde kant op geven.”

 

Thijs Knaap ging bij het beleggerspanel op BNR Nieuwsradio ook in op de oplopende rentes, de zorgpremie en de zetelverhuizing van Aegon naar Bermuda. Luister de uitzending hier terug.