In discussie over het Nederlandse pensioenstelsel

Gepubliceerd op: 20 juni 2016

Medio mei gingen de auteurs van de pension doc. van deze maand en overige beslissers in de pensioensector in discussie over het Nederlandse pensioenstelsel.

 

'De tandpasta kan niet terug in de tube als hij er eenmaal uit is', was een van de waarschuwingen van de buitenlandse sprekers over de hervormingen in het Nederlandse pensioenstelsel. Ervaringen uit het verleden van Chili en de UK werden gedeeld met de Nederlandse aanwezigen. Ook waren er positieve geluiden van bijvoorbeeld Norman Dreger van Mercer die aangaf dat het Nederlandse pensioenstelsel hoog scoort op integriteit, duurzaamheid en geschiktheid.'

 

Zie hier het verslag in het Engels van de rondetafelbijeenkomst, geschreven door Sandra Phlippen. In deze internationale Pension doc. over Good Pension design treft u bijdragen aan van Solange Berstein van de Inter American Development Bank, Chris Curry van de Pensions Policy Institute en Norman Dreger van Mercer.

 

Daarnaast zijn er twee artikelen van APG. Een artikel over het zes pijler pensioen van Manuel Garcia Huitron, Alwin Oerlemans en Michiel van Leuvensteijn en een artikel over de Europese Pensioen plannen van Johan Barnard en Wilfried Mulder.