Eerder aangekondigde Åskalen-megawindpark operationeel

Gepubliceerd op: 15 april 2020

APG, Asper Investment Management en Vasa Vind kondigen de start aan van het 288 MW grote Åskälen-project. Het is één van de grootste windenergieprojecten op land in Europa en levert 1TWh hernieuwbare energie per jaar op. Voldoende om meer dan 175.000 Zweedse woningen van energie te voorzien. De investering bedraagt €300 miljoen.

 

Dit in 2017 aangekondigde windpark bestaat uit 80 Vestas V136 3,6 MW turbines, met een geschatte CO2-besparing van 250.000 ton per jaar. Het project profiteert van uitzonderlijk sterke lokale steun dankzij de actieve inzet van partner Vasa Vind, zowel op gemeentelijk als provinciaal niveau.

 

Vasa Vind, een portefeuillebedrijf van fondsen beheerd door Asper, heeft het project ontwikkeld, gebouwd en gaat het ook beheren. Asper, een in Londen gevestigde infrastructuurbeheerder die zich richt op greenfield duurzame infrastructuurplatforms, biedt ook ondersteuning voor strategisch activabeheer aan APG. ABP en PPF APG, waarvan het vermogen wordt beheerd door APG, bezitten 100% van het project en zorgden voor de benodigde investering van  €300 miljoen.

 

"De missie van Asper is het helpen van ondernemende bedrijven en investeerders in de voorhoede van de energietransitie: we zijn verheugd dat we met dit project APG hebben ondersteund bij het vergroten van hun portfolio van hernieuwbare energie. We zijn er ook trots op dat we Vasa Vind hebben geholpen om uit te groeien tot een volwaardige speler op de Zweedse markt, op het gebied van ontwikkeling, bouw en beheer.”, aldus Allister Sykes, directeur van Asper Investment Management.

 

Dirk Hovers, Senior Portfoliomanager Infrastructuur bij APG: "Als lange termijn, verantwoord belegger zijn we altijd op zoek naar investeringen die bijdragen aan een stabiel en duurzaam rendement voor ABP en andere pensioenfondsklanten waar we voor werken. We zijn erg blij met de start van dit project en onze samenwerking met Vasa Vind en Asper. Scandinavische energie is van strategisch belang voor onze infrastructuurinvesteringen in hernieuwbare energie en we kijken er naar uit om samen met deze partners aan deze en andere succesvolle projecten te werken. "