‘Bear market’ op de beurs: reden voor pessimisme of tijd voor koopjesjacht?

Gepubliceerd op: 22 juni 2022

Van vergeefse overnamepogingen tot kelderende koersen op de ‘bear market’. Genoeg gespreksstof in BNR Zakendoen dinsdag, waar Thijs Knaap, hoofdeconoom van APG, aanschoof bij het beleggingspanel.

 

Het is lang geleden dat banken marktaandeel verwierven door elkaar over te nemen. ‘Dat zie je eigenlijk nauwelijks meer sinds de kredietcrisis van 2008,’ zegt Thijs Knaap tijdens het beleggingspanel van BNR. Toch lijkt BNP het te proberen met een overname van ABN Amro. Hoewel het voor iedereen in de financiële wereld volgens Knaap vrij snel duidelijk was dat de deal geen kans van slagen had, steeg de koers van het aandeel ABN AMRO wel met 11%. Handige bijkomstigheid volgens de deelnemers van het beleggingspanel, die eensgezind concludeerden dat het tijd wordt dat de Staat der Nederlanden afscheid neemt van ABN AMRO ondanks dat ze dan een financieel verlies moeten nemen.

 

De beer is los! Er is sprake van een bear market. Oftewel: dalende koersen en aanhoudend pessimisme op de financiële markten. Crypto springt enorm in het oog omdat daar zoveel particulieren in beleggen. Knaap rekende uit dat daar 2 biljoen verdampte. ‘Dat is 2000 miljard!’ Volgens Knaap valt de daling van de crypto echter in het niet bij de daling van de aandelen en obligaties met respectievelijk 14 en 10 biljoen. Hoewel de koersen veel minder daalden zijn deze markten veel omvangrijker. Desondanks zit hij er positief in: ‘Je kan het ook kantelen: dit is koopjestijd op de markt. Opeens is het verwachte rendement op aandelen veel groter dan, zeg, een jaar geleden.’ En omdat APG voor zijn pensioenfondsklanten voor de lange termijn belegt, weet Knaap dat het mettertijd weer goed moet komen.

 

Hele uitzending luisteren? Dat kan hier!