APG op weg naar volledig eigendom van VIA Outlets

Gepubliceerd op: 6 augustus 2020

Tevens deelname aandelenuitgifte Hammerson

 

APG wordt nagenoeg volledig eigenaar van VIA Outlets (onder meer Batavia Stad). Hierover is overeenstemming bereikt met de huidige eigenaar, de Britse beursgenoteerde vastgoedonderneming Hammerson.  Het wachten is nu nog op goedkeuring van de aandeelhouders van Hammerson en de relevante mededingingsautoriteiten. Daarnaast zal APG deelnemen aan de aandelenuitgifte van Hammerson.

 

VIA Outlets exploiteert elf ‘Premium Outlets’ in negen Europese landen met meer dan 267.000 m2 vloeroppervlak en meer dan 1.130 winkels. In Nederland gaat het om Batavia Stad. VIA Outlets is een van de toonaangevende Premium Outlet operators in Europa, met de derde grootste portefeuille in Europa. Per 30 juni 2020 bedroeg de marktwaarde van de VIA-portefeuille ongeveer  1,55 miljard euro. APG betaalt voor het belang van Hammerson naar verwachting zo’n 301 miljoen euro, wat overeenkomt met 18,7 procent korting ten opzichte van de marktwaarde van de assets.

APG heeft een belang van 19,6 procent in Hammerson en heeft verklaard naar rato deel te zullen nemen aan de aandelenuitgifte. Hiermee is voor APG een bedrag van naar verwachting 120 miljoen euro gemoeid.

Hammerson verwacht met de verkoop van het belang in VIA Outlets en de aandelenuitgifte zijn kapitaalsstructuur te versterken en daarmee een betere uitgangspositie te krijgen om de aangescherpte strategie vorm te kunnen geven.

 

Robert-Jan Foortse, Head of European Property Investments van APG:

‘De internationale retailsector staat al geruime tijd onder druk door structurele veranderingen in de sector, die nu ook nog eens worden versneld door de COVID-19-crisis. Dat heeft ook zijn impact gehad op de portefeuille en de waardering van Hammerson. Wij ondersteunen de financiële en strategische maatregelen van Hammerson, zoals die vandaag zijn aangekondigd. Daarom hebben wij besloten om Hammerson te steunen met een totaalpakket dat bestaat uit onze pro-rata participatie in de aangekondigde aandelenuitgifte en de acquisitie door APG van nagenoeg het gehele belang van Hammerson in VIA Outlets. Met die laatste transactie zijn wij op weg om volledig eigenaar te worden van VIA Outlets. Wij denken dat Premium Outlets op strategische locaties in toenemende mate populair zijn bij de moderne consument. Outlets zijn een belangrijk onderdeel in de ‘omni-channel’ distributie strategie van toonaangevende merken. Premium Outlets vormen een wezenlijk deel van onze Europese vastgoedportefeuille.’

 

Persbericht Hammerson (Engels)