“Voor mij als trainee is het hier één grote snoepwinkel”

Gepubliceerd op: 7 maart 2022

Wie zíjn die mensen die ervoor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen.

Zakaria Driouech (26) is trainee Finance & Risk bij APG. “Als trainee krijg je meteen veel verantwoordelijkheid, dat heeft me wel verrast.”

 

Wat doe je precies als trainee Finance & Risk?

“Een traineeship bij APG houdt in dat je twee jaar lang diverse opdrachten uitvoert binnen Asset Management. Er zijn verschillende richtingen, zoals digital, quant, investment en portfolio. Omdat risk management mij het meest aantrok, heb ik gekozen voor de finance & risk-track. Daar houd je je bezig met financiële en operationele risico’s.”

 

Wat is dat, risk management? Hoe manage je risico’s?

“Risicomanagement is een breed begrip. Bij APG houden verschillende teams zich hiermee bezig. Zo heb je asset risk, dat de financiële risico’s in kaart brengt die gepaard gaan met lopende en mogelijke investeringen. Er is ook een team dat zich richt op operationele risico’s. Dat kijkt niet zozeer naar het financiële plaatje, maar naar de kwalitatieve aspecten van een mogelijke investering: hoe is de bedrijfsvoering, hoe is het management, wat is de reputatie in brede zin? Weer anderen beoordelen de modellen die binnen APG worden gebruikt om bijvoorbeeld mogelijke rendementen te voorspellen. Doen die modellen wel wat ze horen te doen, zijn ze geschikt voor de doeleinden waarvoor ze worden gebruikt?”

 

En wat doe jij concreet?

“Als trainee roteer je. De eerste periode heb ik bij client risk gezeten. Daar was het mijn taak om zo’n risicomodel te testen om te zien of het doet wat het hoort te doen en of de voorspellingen binnen de grenzen de werkelijkheid benaderen. Ontzettend leuk om te doen; ik kon er allerlei vaardigheden toepassen die ik tijdens mijn studie Econometrie had opgedaan.”

 

Waar zit je nu?

“Bij enterprise risk management. Die afdeling overziet de risico’s van bedrijfsvoering. Een hypothetisch voorbeeld: stel dat er op de investeringsafdeling per ongeluk wordt geïnvesteerd in een bedrijf dat op de lijst staat van bedrijven waar níét in geïnvesteerd mag worden. Dan zou dat volgens de regels moeten worden gerapporteerd. Gebeurt dat niet, dan is er een kans dat APG reputatieschade oploopt, of dat er onverantwoorde investeringen worden gedaan met misschien financiële schade tot gevolg. Ik onderzocht frauderisico’s en hoe we die het beste kunnen signaleren. Ik vond het tof om ook kennis te maken met deze operationele kant van het risicomanagement.”

Wat vind je leuk aan het traineeship?

“Ik doe veel kennis en ervaring op en krijg een goed beeld van wat APG allemaal doet in brede zin. Het allerleukste vind ik dat je zelf binnen het bedrijf moet netwerken om je volgende opdracht binnen te slepen. Op die manier kun je jezelf steeds weer uitdagen. Je zou denken dat je als trainee nog niet zoveel mag doen, maar niets is minder waar. Je krijgt meteen veel verantwoordelijkheid, je draait eigenlijk volledig mee. Dat heeft me wel verrast. En door het allemaal te ervaren, kan ik echt ontdekken wat het beste bij me past.”

 

En, welk team past tot nu toe het best bij je?

“Ik heb verrassende inzichten opgedaan in de twee teams waar ik tot nu toe heb gezeten, maar om heel eerlijk te zijn ben ik nog steeds overtuigd dat ik de kant van asset risk op wil. Daar ga ik nu ook mijn laatste opdracht doen, iets waar ik veel zin in heb.”

 

Maar je dacht niet: die pensioensector is hartstikke saai?

“Dat idee had ik vroeger wel, maar toen er tijdens mijn studie iemand van APG een gastcollege kwam geven, ging er een wereld voor me open. Het is veel dynamischer en uitdagender dan ik dacht. Vooral het werkveld waar ik nu in zit, asset management, is verre van saai. APG heeft daarin veel grote investeringsprojecten. Het is voor mij één grote snoepwinkel. Ik heb me nog geen moment verveeld.”

APG is niet alleen bezig met geld verdienen, maar draagt ook echt iets bij aan de wereld

Je had ook bij een bank kunnen gaan werken. Waarom koos je voor pensioenen?

“Ja, het bankwezen heb ik overwogen, dat stond zeker op mijn lijstje en ik heb er zelfs een aanbod gekregen. Maar toen ik eenmaal op gesprek was geweest bij APG, was ik meteen verkocht. Het was op meerdere vlakken een goede match. Ze bieden zoveel mogelijkheden op het gebied van risk management, het gebied dat mij interesseert. Ik vind het daarnaast belangrijk dat APG niet alleen bezig is met geld verdienen, zoals banken dat doen, maar ook echt iets bijdraagt aan de wereld. Ik voelde me aangetrokken tot die maatschappelijke betrokkenheid.”

 

Wat motiveert je, wat zijn je drijfveren?

“Ik hoop een verschil te kunnen maken in het overzien van de risico’s die bij investeringen komen kijken, om op die manier een goed en veilig pensioen te kunnen bieden aan alle deelnemers. Dat vind ik mooi, dat wij alles doen voor de pensioenen van zoveel Nederlanders.”

 

Wat merken klanten concreet van jouw werk?

“Indirect zullen ze uiteindelijk merken dat hun pensioen op een veilige manier wordt opgebouwd.”

 

Welke eigenschappen maken jou geschikt voor deze baan?

“Ik ben erg leergierig en ambitieus en heb veel doorzettingsvermogen. Dat is een goede match met de uitdagingen die APG te bieden heeft.”

 

Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik sport graag. Een beetje fitnessen in de sportschool, zaalvoetballen… Verder breng ik veel tijd door met familie en vrienden.”

 

Wat vinden je vrienden en familie ervan dat je in de pensioenwereld werkt?

“Mwah, ik denk dat iedereen om me heen een stoffig beeld heeft van de pensioensector. Maar als ik dan vertel waar APG Asset Management zich mee bezighoudt, de investeringen die ze doen en de omvang ervan, raken ze snel onder de indruk. Het is zo’n enorme speler, dat verwachten ze niet. Mijn vader werkt in het onderwijs en andere familieleden bouwen ook hun pensioen op bij ABP, een van onze klanten. Zij grappen weleens of hun pensioen wel in goede handen is. Ik vertel ze dan altijd dat hun pensioen niet in betere handen kan zijn dan die van APG.”

Wil je meer te weten komen over beschikbare traineeships bij APG? Kijk dan hier voor meer info!