“Ik probeer echt ruimte te laten voor ieders mening en natuur”

Gepubliceerd op: 27 november 2023

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen. Sterre Ooms is teamlead van APG Research, dat deel uitmaakt van Market & Customer Insights. “Ik hoop dat er later voor mij ook mensen zijn die hard werken, zodat ik kan relaxen.”


Hoe lang werk je al bij APG en hoe ben je hier terechtgekomen?


“Ik werk hier nu tweeënhalf jaar. Na de Hotel Management School in Maastricht afgerond te hebben, begon ik aan een master in bedrijfskunde. Mijn scriptie schreef ik over het diversiteitsbeleid van APG. Dat beviel heel goed en toen ik klaar was met mijn master, had APG handjes nodig. Dus toen ben ik blijven hangen. Mijn moeder werkte hier al en zij heeft altijd gezegd: er heerst een bepaalde cultuur bij APG en ik weet zeker dat die bij jou past. Terwijl ik altijd dacht dat pensioen ver van me af staat. Sinds ik hier werk, is mijn mening echter 180 graden gedraaid.”


Wat bevalt jou aan die cultuur?


“Bij veel bedrijven start je, denk ik, een beetje als een nummer. Zo van: ga maar werken en bewijs je maar. Maar APG voelde meteen als een warm bad. De scope van mijn opdracht was best breed en ik kreeg direct veel vertrouwen. Wat ik mooi vind aan de cultuur van APG, is dat de nadruk op je talenten en kracht gelegd wordt. Een fout maken is niet erg, je wordt niet klein gehouden. En als je een fout zou maken, heb je een heel fijn vangnet van leidinggevenden, een coach en collega’s.”


Hoe leg jij je werk uit als je op een feestje staat?


“Op een feestje zeg ik dat ik leidinggeef aan een team, APG Research. Dit team doet thematisch onderzoek en richt zich daarbij op beleid, communicatie en strategie. We bieden afdelingen binnen APG en de pensioenfondsen waarvoor APG werkt, concrete handvatten om deelnemers en werkgevers te helpen en te inspireren om de deelnemer centraal te stellen. De onderzoeken gaan vaak over pensioen, maar regelmatig ook over thema’s die wat verder gaan, zoals inflatie, arbeidsvoorwaarden, of de beleving van Nederlanders op het gebied van financiële verschillen en geluk. Ik ben zelf geen onderzoeker, maar ik faciliteer het team zodat de leden hun werk goed kunnen doen. En daarnaast ben ik HR-verantwoordelijk. Ik bied een luisterend oor en zorg ervoor dat we samen de gestelde doelen behalen en dat er ruimte is voor iedereen. Ik vertel er ook altijd bij dat ik heel leuk werk heb.”   


Vragen ze ook wel eens of pensioen niet saai is?


“Oh, jazeker. Vaak krijg ik de opmerking: wat doe je met pensioen, je bent net begonnen met werken? Ik reageer dan meestal met: ja, dat dacht ik ook. Tot ik er zelf ging werken en meer ging begrijpen waarvoor ik het doe. Als je meeluistert met agents van het Klant Contact Center, kom je erachter waarover onze dienstverlening echt gaat. Dat je er voor deelnemers van pensioenfondsen bent bij belangrijke gebeurtenissen, zoals een overlijden of een scheiding. Dat je er op dat soort momenten voor zorgt dat alles rondom pensioen geregeld is. We werken er allemaal hard voor om alles goed te regelen voor mensen die zelf ook hard gewerkt hebben, zodat zij verdiend van hun pensioen kunnen genieten. Nou, ik hoop dat er later voor mij ook mensen zijn die hard werken, zodat ik dan ook kan genieten van mijn vrije tijd. Ik ben pensioen een mooi, collectief product gaan vinden waar Nederland trots op kan zijn.”


Je werkt nu zo’n twee jaar bij APG. Ben je direct als leidinggevende gestart?


“Ik werkte eerst bij HR-strategie, waar ik me met de inhoud van bepaalde thema’s en beleid bezighield. Erg leuk, maar op een gegeven moment begon het een beetje te kriebelen bij me, omdat ik mensen eigenlijk interessanter vind. Wat drijft ze? En hoe kun je mensen en hun talenten inzetten om samen iets voor elkaar te krijgen? Ik zocht een functie waarin ik me daarmee kon bezighouden en sprak die ambitie uit naar mijn leidinggevende. Die dacht dat zo’n rol goed bij me zou passen en koppelde mij aan een coach binnen APG. Ik ging intern netwerken en praatte in die contacten over mijn ambitie. Op een gegeven moment vroeg mijn huidige leidinggevende of ik interesse had in deze rol. Ik ben helemaal geen onderzoeker, maar dat hoeft ook niet. Dus toen dacht ik: ik ga het gewoon doen!”


Jouw naam komt binnen APG regelmatig voorbij als het gaat om diversiteit & inclusie (D&I). Wat doe je op dat vlak? En waarom vind je het een belangrijk thema?


“Ik zit in het bestuur van het Global Women’s Forum. Dit netwerk streeft ernaar de carrièrekansen van vrouwen te verbeteren door ze een platform te bieden waarop ze informatie kunnen delen, hun vaardigheden kunnen verbeteren en verrijkende professionele relaties kunnen ontwikkelen. Daarnaast heb ik regelmatig contact met mijn opvolger bij HR, die ik ondersteun door zo nu en dan advies te geven over de positionering van D&I binnen de organisatie. Ik draag het thema een warm hart toe, ook in mijn eigen team. Ik probeer echt ruimte te laten voor ieders mening en natuur. En als er D&I-evenementen zijn, schrijf ik me daarvoor in en nodig mijn team ook uit. Als leidinggevende ben je een rolmodel, vind ik. En als er initiatieven van hogerop of vanuit HR komen op D&I-vlak, vertaal je die door naar je eigen team.”


Wat doe je in je vrije tijd?


“Ik sport veel, voornamelijk duursport. Zo heb ik dit jaar twee keer een Olympische triatlon gedaan. En pin me er niet op vast, maar misschien ga ik volgend jaar een halve Ironman doen. Sporten is belangrijk voor me, het is mijn uitlaatklep. Ik vind het supergaaf om fysiek tot het uiterste te gaan.  Mijn andere passie is bourgondisch leven. Zet mij maar in een restaurant neer. Lekker borrelen met vrienden, gezelligheid, eten. Daar komt ook een beetje de hotello in mij naar boven, denk ik. Dat sportieve en het bourgondische staan soms ver van elkaar af, maar juist die combinatie vind ik heel leuk.”