‘Ik heb door corona even helemaal geen inkomsten gehad’

Gepubliceerd op: 8 december 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds?

Dorotheé Beens (47) is creatief in besparen. “Ik vind het veel bevredigender om een gouden vondst te doen op Marktplaats of Vinted, dan om bij Ikea gewoon te kopen wat er staat.”

 

Dorotheé Beens (47)

Beroep: Ondernemer

Werkt wekelijks: Gemiddeld 32 uur

Inkomen: Keert zichzelf 1350 euro per maand uit

Spaargeld: 8000 euro

Pensioen geregeld? Heeft tot haar 41ste pensioen opgebouwd bij ABP

 

Wat voor werk doe je?

“Ik heb twee bedrijven. Met het ene, Eigen-Wijsz, werk ik een aantal uur per week als coach en opleidingsadviseur voor sociale diensten. De focus ligt op mijn tweede bedrijf, Verschil in Zaken. Daarmee ga ik aan de slag met ondernemers die integer en duurzaam willen ondernemen met een bepaalde missie. Ik help hen onder meer met het overbrengen van hun boodschap.”

 

Wat is je achtergrond?

“Ik heb jarenlang gewerkt als trainer en inkoop opleidingen bij een gemeente. Ik verzorgde zelf trainingen en hielp mee met de ontwikkeling ervan. Steeds vaker zag ik verbeterpunten in presentaties van anderen. Zo is het idee ontstaan om zelfstandig aan de slag te gaan met trainings- en presentatietechnieken. Mijn werkgever heeft me echt gesteund in die stap. Ik ben in goed overleg vertrokken. Dat is inmiddels ruim zes jaar geleden.”

 

Wat verdiende je destijds?

“Met drie dagen werken verdiende ik meer dan mijn man met 36 uur per week. Ik meen dat het iets van 1600 euro netto was, en daar was de collectieve ziektekostenverzekering voor mij en mijn man dan al van ingehouden.”

 

En wat verdien je nu?

“Mijn inkomsten wisselen enorm, zeker in coronatijd. Ik merkte direct dat de opdrachten terugliepen. Een aantal maanden heb ik helemaal geen inkomen gehad. Inmiddels kabbelt het aantal opdrachten gestaag voort. Mijn bruto jaaromzet was vorig jaar bijna 26.000 euro, dit jaar verwacht ik op 40.000 euro uit te komen. Maar hoe hoog of laag mijn omzet ook is, ik betaal mezelf elke maand 1350 euro netto uit. Ook vorig jaar, ondanks de terugloop in opdrachten. Ik had een buffer van 20.000 euro, waar ik heel trots op was, maar die is door corona flink geslonken.”

 

Ben je blij met je huidige inkomen?

“Toen ik in 2015 met mijn eigen bedrijf begon, hebben we ervoor gekozen om al onze uitgaven rigoureus aan banden te leggen. Alle extra’s vielen weg. Een van mijn kinderen vond dat minder leuk, en dat is een understatement. Een ijsje kon er niet vanaf. Ik heb uiteindelijk een museumkaart aangeschaft van het geld dat ik had verdiend met wat figurantenklussen, zodat we toch nog wat uitstapjes hadden. Inmiddels kan ik mezelf meer uitkeren en kan ik prima leven van wat er binnenkomt. Maar ik zou het wel net iets ruimer willen, zodat ik wat meer vrij besteedbaar inkomen heb. Mijn schoonvader heeft twee pakhuizen, waarvan mijn man en ik er in de toekomst eentje willen overnemen om te verhuren. Dat levert ons misschien 150 tot 200 euro per maand op, niet veel, maar het is wel iets wat dan standaard binnenkomt.”

 

Hoeveel uur werk je?

“Gemiddeld 32 uur per week. De weekenden houd ik vrij, en op woensdag plan ik geen afspraken. Wat er is blijven liggen van maandag en dinsdag pak ik dan op, maar ik zorg ook dat ik ruimte heb om iets leuks te doen. Ik heb een periode gehad dat ik alleen maar aan het werk was, ik had er zoveel lol in. Maar op een gegeven moment voelde dat niet meer goed. Sinds ik vrije tijd inplan, ga ik effectiever met mijn tijd om en maak ik duidelijker keuzes in wat ik wel en niet doe.”

 

Hoe verdelen jullie thuis de lasten?

“We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, dus alles gaat privé op één grote hoop. Ik ben degene die de financiën beheert. Onze salarissen komen binnen op onze gezamenlijke rekening. Aan het begin van het jaar maak ik begrotingen voor verschillende potjes: hypotheek, verzekeringen, boodschappen, cadeautjes, uit eten, vakantie, kapper, sport, parkeren, et cetera. We stellen samen vast wat we daaraan mogen uitgeven en elke maand schrijf ik op wat we daadwerkelijk hebben uitgegeven. Het plan is beter dan de uitvoering hoor, we vliegen nogal eens uit de bocht.”

 

Hoeveel spaargeld heb je?

“Nou, de buffer die ik had was goed weg, maar inmiddels heb ik gelukkig weer wat kunnen sparen en ik heb een investering van 10.000 euro kunnen doen voor mijn tweede bedrijf. Er staat weer iets van 8000 euro op mijn zakelijke spaarrekening.”

 

Ben je goed in sparen?

“Ik probeer het altijd wel. Ik zet standaard de helft van een betaalde factuur op mijn spaarrekening. Daar kan ik dan omzetbelasting en inkomstenbelasting van betalen, en ik kom niet aan wat er overblijft. Voor de studie van onze twee kinderen hebben we sinds hun babytijd elke maand 20 euro per kind apart gezet. Ze wisten daar niets van. We hebben ze eerst laten uitrekenen wat een studie kost en wat ze per maand nodig hadden; ze trokken wit weg. Diezelfde avond verrasten we ze met de boodschap dat wij de helft van hun studiekosten voor onze rekening nemen. Ik vond het belangrijk om hen de waarde van geld bij te brengen. Missie geslaagd, want we hebben er een mooi gesprek over gehad.”

Wat zijn je maandelijkse vaste lasten?

“De hypotheek kost 1100 euro, inclusief levensverzekering en dat soort dingen. Aan de ziektekostenverzekering zijn we 320 euro kwijt, en aan overige verzekeringen 215 euro. Televisie, internet en telefoonabonnementen zijn samen gemiddeld 94 euro. Verder heb ik een lidmaatschap van de ANWB voor 14 euro. De gas- en lichtrekening bedraagt 156 euro, water kost ons 30 euro.”

 

Waar geef je nog meer geld aan uit?

“Vakantie is voor mij heel belangrijk, maar een week is al voldoende. Het gaat vooral om die vrijheid en eropuit kunnen trekken. We beknibbelen ook niet op huishoudelijke hulp. Die komt eens in de week twee uur en dan is alles weer aan kant. 25 euro per week en het scheelt een hoop gekibbel over wie wat doet. Ik kan ook erg genieten van culinair uiteten gaan. Dat hoeft echt niet elke maand. Als we het één keer per jaar doen, waardeer ik het alleen maar meer. Voor uitstapjes en uiteten hebben we in principe een budget van 100 euro per maand, maar daar komen we niet altijd mee uit.”

 

Waar bespaar je op?

“Ik pak vaker de fiets. Dat scheelt een hoop parkeer- en benzinekosten. Ik probeer bezuinigingen om te denken naar iets positiefs, zoek naar een creatieve en duurzame draai. Zo haal ik regelmatig een tas eten via TooGoodToGo, een app waarin winkels en restaurants voor weinig geld producten aanbieden die nog maar kort houdbaar zijn. Ik vind het leuk en spannend, want je weet nooit wat je krijgt. Soms kan ik er drie avonden van eten. Ik koop niet alles tweedehands, maar ik merk wel dat ik het veel bevredigender vind om een gouden vondst te doen op Marktplaats of Vinted, dan om bij Ikea gewoon te kopen wat er staat.”

 

Hoe heb je je pensioen geregeld?

“Ik heb tot mijn 41ste pensioen opgebouwd bij ABP. Mijn man bouwt nog pensioen op, en we hebben allebei een lijfrente van 10.000 euro. We spelen met het idee om in de toekomst ons huis te verkopen en van de opbrengst twee tiny houses te kopen. Eén om in te wonen, de andere om in te werken, de (klein)kinderen te ontvangen of om te verhuren. Zelfvoorzienend, met zonnepanelen en wateropvang. Dan hebben we nauwelijks nog vaste lasten en kunnen we leven in een groene omgeving – mijn ultieme gevoel van vrijheid.”

 

Wat ontvang je straks aan pensioen, denk je?

“Eens kijken… 666 euro per maand, 8000 bruto per jaar. En daarbovenop nog AOW natuurlijk. Ik ben er niet heel gerust op dat ik daar later van rondkom. Maar we hoeven ons ook niet heel veel zorgen te maken. Mijn man zegt altijd: we leven nu, we kunnen wel dood zijn tegen die tijd.”

 

Hoe zie je je leven na je pensionering voor je?

“Ik wil veel tijd in de natuur doorbrengen, lekker scharrelen en genieten van de vogeltjes. Van dat buitengevoel worden mijn man en ik het gelukkigst. Ook denk ik dat we er veel op uit zullen trekken: fietsend, wandelend, met een camper of met de trein. Samen op ontdekkingstocht, dat lijkt me heerlijk.”