Acht vragen en antwoorden over pensioen en de rente

Gepubliceerd op: 15 november 2016

Het is moeilijk uit te leggen. Nederlandse pensioenfondsen hadden vorig jaar 1.176 miljard euro aan vermogen. En toch worden de pensioenen niet aangevuld en dreigt een aantal fondsen volgend jaar te moeten korten. Het heeft te maken met de invloed van de dalende rente op de dekkingsgraden, waar in het NRC artikel een achttal vragen over worden gesteld aan diverse professionals in de pensioenwereld.

 

Wat is de rekenrente en waar komt het vandaan?

De waarde van het pensioen in de toekomst, wordt bepaald met de rekenrente. Vroeger was er een vaste rekenrente van 4 procent, sinds 2007 is deze gebaseerd op de ‘risicovrije marktrente’. Als fondsen iemand over 10 jaar pensioen moeten uitkeren, dan rekenen ze met de marktrente voor een duur van 10 jaar; een uitkering over 20 jaar met de 20-jaarsrente. Maar wie aan het begin van zijn carrière pensioen gaat opbouwen, krijgt misschien pas over 55 jaar pensioen. Omdat rentes van langer dan 20 jaar onbetrouwbaar zijn, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) in 2012 de UFR ingevoerd. De toezichthouder heeft deze rekenrente in 2015 al verlaagd en de UFR is nu beweeglijk en daalt verder.

 

Lage rente en invloed op pensioen

"De pensioenen zijn veel duurder geworden,” aldus Onno Steenbeek. "Het idee van verdamping is flauwekul. De verplichtingen zijn harder gestegen dan het vermogen – ook omdat we berekend hebben dat we veel langer leven. Dat speelt... in de hele sector.”

 

Acht vragen over pensioen

De acht vragen die in het artikel beantwoord worden, zijn: 

  1. Wat bepaalt of pensioenfondsen mogen verhogen of moeten korten? Met wat voor rente rekenen pensioenfondsen?
  2. Met wat voor rente rekenen pensioenfondsen?
  3. Wat doet de lage rente dan met pensioenen?
  4. Hoeveel miljarden zijn er door de lage rente verdampt?
  5. Pensioenfondsen kunnen dus ook verdienen als de rente daalt?
  6. Hebben mensen met pensioenverzekeringen ook last van de rente?
  7. Wat willen politieke partijen aan de lage rente doen?
  8. Wat gebeurt er als de rente nu ineens zou blijven stijgen?

Lees het gehele artikel op nrc.nl