In de rubriek Even bellen met… spreken we een expert over een actuele gebeurtenis op het gebied van economie, (verantwoord) beleggen, pensioen en inkomen. Deze keer Charles Kalshoven (macro-econoom en expert strateeg bij APG) over de ontwikkeling dat ondernemers en rijke particulieren steeds meer de plek van banken innemen als het gaat om de financiering van mkb’ers.
De rol van banken bij het verstrekken van leningen aan (kleine) ondernemers loopt steeds verder terug, schrijft Het Financieele Dagblad. Zo steeg het totaalbedrag van niet-bancaire kredieten aan het mkb in 2023 met 27 procent naar 5,1 miljard. Uit cijfers van Stichting MKB Financiering blijkt verder dat 36 procent van de financiering onder de 1 miljoen euro aan het mkb inmiddels buiten banken om gaat. Wat betekent dit voor de particulieren die investeren, voor het mkb en voor de economie?
Risico’s
Dat de kredietverlening van banken aan het mkb daalt, heeft deels te maken met de aangescherpte regelgeving voor banken. Zo hebben zij te maken met hogere kapitaaleisen en zijn ze veel kosten kwijt aan de vele werknemers die zich bezighouden met compliance en het controleren op mogelijke witwaspraktijken of het financieren van terrorisme. Dat maakt de dienstverlening van banken duurder, zeker omdat de Nederlandse regelgeving op dit gebied vaak nog verder gaat dan de Europese. En dan is er ook nog een bankenbelasting.
Bij economische groei hoort ondernemen, en bij ondernemen horen risico’s, stelt Kalshoven. “Die kun je nooit helemaal uitbannen. Door strengere regelgeving kun je de risico’s bij banken verminderen, maar die risico’s duiken al snel ergens anders weer op, bijvoorbeeld bij andere partijen die in het gat springen dat banken hebben achtergelaten. Een voordeel voor particuliere kredietverstrekkers is dat zij geen last hebben van de strenge bankregels en -toezicht. Zij kunnen dus profiteren van ‘regelgevingsarbitrage’. Welk deel van de opmars van particulier krediet dit verklaart, is lastig te zeggen. Een deel zal ook te verklaren zijn door innovatie. Fintechs slepen niet de last van oude banksystemen met zich mee en kunnen met slimme algoritmes mogelijk snel inschatten of een partij aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Als ze daardoor slimmer, sneller en flexibeler leningen kunnen verstrekken dan banken, dan is dat vooral toe te juichen. Dat is het soort concurrentie dat iedereen scherper maakt.”
Sneller en flexibeler
Wat het voor particuliere investeerders interessant maakt om geld te verstrekken aan ondernemers, is het feit dat ze een hogere rente krijgen dan wanneer ze hun geld op de bank zetten, vervolgt Kalshoven. “Voor mkb-bedrijven, die zien dat banken de kredietverlening aan kleine bedrijven terugschroeven, vormt het een welkome nieuwe toegang tot leningen. Een toegang die bovendien vaak flexibeler en sneller is dan een bank. Ook een voordeel: soms hebben particuliere geldverstrekkers specifieke kennis en kunde en kunnen ze helpen met advies, bijvoorbeeld over de groeiplannen van de ondernemer. De economie als geheel profiteert als er door dit soort initiatieven groei plaatsvindt die er anders niet was geweest.”