577 miljard euro. Dat is het totaal belegd vermogen van APG wereldwijd (stand eind juni 2024). Doel: een goed pensioen in een leefbare wereld voor de deelnemers van de pensioenfondsklanten. De portefeuille is vanzelfsprekend gespreid. Van investeringen in windmolenparken in Zeeland tot Australische beursgenoteerde aandelen in winkels. En van veilige obligaties tot de wat meer fluctuerende handel in goud of soja. Wie zijn de mensen achter die beleggingen? Wat drijft ze? Welke keuzes maken ze? En waarom?
In deze aflevering van de serie De beleggers: Carlo Maddalena, senior portfoliomanager infrastructuur en Europe transport lead bij APG.
Carlo Maddalena werd onlangs door Infrastructure Investor uitgeroepen tot een van de ‘rising stars’ in de infrastructuursector. Deze erkenning sluit aan bij de groeiende dynamiek in de sector—een van APG’s best presterende strategieën, met 27 miljard euro aan infrastructuurvermogen in beheer per juni 2024. Verschillende trends beïnvloeden deze sector: de energietransitie, digitalisering en deglobalisering. Volgens Maddalena maken deze trends van infrastructuur “een toonaangevende markt in 2025 en daarna”.
Hoe zou je de aanpak van APG op het gebied van investeringen in infrastructuur, en dan met name in transport, omschrijven?
“Bij APG investeren we, namens de fondsen waarvoor we werken, in hoogwaardige bedrijven die essentiële diensten leveren, met het oog op waardecreatie op de lange termijn. Dit onderscheidt ons van investeerders die zich richten op de korte termijn. Het gaat om verder kijken dan economische cycli ‒ een strategie die onze portefeuille zeker ten goede is gekomen. Neem de transportsector tijdens de pandemie: terwijl veel beleggers zich toen terugtrokken uit tolwegen vanwege de onzekerheid, besloten wij juist te investeren. We accepteerden kortetermijnvolatiliteit omdat we erop vertrouwden dat het verkeer uiteindelijk zou herstellen. Die keuze heeft zich uitbetaald en ons geholpen om de markt te verslaan. Ons succes is mede te danken aan onze ervaring. We investeren sinds 2004 wereldwijd in infrastructuur, waarbij we verschillende economische cycli hebben meegemaakt en deals voor onze klanten konden sluiten met aantrekkelijke risico-rendementsverhoudingen.”
Waarom denk je dat transportinfrastructuur “een toonaangevende markt in 2025 en daarna” zal zijn?
“Transport vormt een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Recente data laten zien dat mensen meer reizen dan ooit, op sommige vlakken zelfs meer dan voor de coronapandemie. Tegelijkertijd stuwt de elektrificatie van transport de vraag naar laadinfrastructuur, zowel op parkeerplaatsen als langs snelwegen. Daarnaast zorgt de explosieve groei van online winkelen en wereldhandel voor druk op de logistiek, havens en luchthavens. Toeleveringsketen moeten worden gemoderniseerd, of ze nu via het spoor, de luchtvaart of de weg lopen. Als APG hebben we alleen al dit jaar in twee Spaanse bedrijven op het gebied van mobiliteit geïnvesteerd, en de energietransitie biedt nog meer van dit soort kansen.”
En waardoor kan jouw voorspelling gelogenstraft worden?
“Deze trends zijn afhankelijk van robuuste infrastructuur en toeleveringsketens. Om aan de stijgende mobiliteitsvraag te voldoen, is een aanzienlijke capaciteitsuitbreiding nodig. Daarbovenop komen nog de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt, zoals de recente overstromingen in Spanje, en de energietransitie. Bij APG pakken we dit aan met wat wij ‘vermogensbeheer 2.0’ noemen. Dit betekent dat klimaatverandering en macro-economische risico’s centraal staan in onze langetermijnstrategie.”
Menu