Thijs Knaap bij BNR over Taylor Swift en de 'race to the bottom'

Gepubliceerd op: 12 december 2023

Wat hebben Taylor Swift, een initiatief voor een wereldwijde minimumwinstbelasting en een obligatie gericht op de financiële zelfredzaamheid van vrouwen gemeen? Ze werden alle drie besproken door APG’s hoofdeconoom Thijs Knaap, tijdens het meest recente beleggerspanel van BNR Zaken Doen.


Het leek al te mooi om waar te zijn: 138 landen die zich aansloten bij het initiatief van de OECD voor de invoering van een minimumbelasting voor grote bedrijven wereldwijd. Maar nu China, de VS en andere landen uitstel hebben gekregen, ziet het ernaar uit dat de EU het minimumtarief als enige invoert. En dat is nou net niet de bedoeling, stelde Knaap tijdens het beleggerspanel.


In een tijd waarin internationale samenwerking steeds moeilijker gaat, is de totstandkoming van het akkoord over een wereldwijde minimale winstbelasting opvallend. Nu de minimale winstbelasting van 15 procent voor bedrijven met een omzet van meer dan 750 miljoen euro alleen door de EU ingevoerd lijkt te worden, schiet het initiatief zijn doel volgens Knaap voorbij.

“Nu blijkt dat onder andere China en de VS er nog niet klaar voor zijn, is er natuurlijk sprake van een valse start. Deze wereldwijde minimumwinstbelasting is bedoeld om een einde te maken aan de race to the bottom, waarin landen elkaar beconcurreren met steeds lagere belastingtarieven voor bedrijven. Het kan nog maximaal twee jaar duren voordat China en de VS instappen en ook dat moeten we nog zien. Zolang de EU dit als enige invoert, blijft het oorspronkelijke probleem in stand. Als wij dit minimumtarief als enige hanteren, gaan bedrijven vrolijk naar een ander land.”


Meestal terugbetaald

Verder in het BNR Beleggerspanel: de economische voordelen voor de lokale economie van een optreden van Taylor Swift (Knaap becijferde dat de twee optredens van Swift in juli goed zijn voor een bestedingsimpuls voor de regio Amsterdam van 107 miljoen euro), prognoses over wat de Amerikaanse Federal Reserve met de rente gaat doen, en de opsplitsing van de grootste multinational van België, Solvay.


Als transactie van de week noemde Knaap de deelname voor APG’s pensioenfondsklanten aan de veiling voor een obligatie, uitgegeven door de Impact Investment Exchange. Met de opbrengst hiervan worden projecten en bedrijven gefinancierd die gericht zijn op de financiële zelfredzaamheid van meisjes en vrouwen in drie landen in Zuidoost-Azië, in India en in Kenia. Het geld gaat dan bijvoorbeeld naar een Indiase financiële dienstverlener, die op zijn beurt kleine leningen verstrekt aan klanten in achtergestelde gebieden, in de meeste gevallen vrouwen. Knaap: “De ervaring leert dat dit soort microleningen in de meeste gevallen terugbetaald worden. Dit is een mooi voorbeeld van een obligatie waarbij een aantrekkelijk rentepercentage gecombineerd wordt met positieve impact.”

 

 

Luister hier de hele uitzending