Ronald Wuijster (CEO van APG Asset Management) is te gast in de podcast Leaders in Finance. In deze langlopende reeks spreekt interviewer Jeroen Broekema met leiders van nu en later over hun drijfveren, carrière en privéleven.
Wuijster gaat onder meer in op wat volgens hem de karaktereigenschappen zijn van een goede belegger, en op het onrustige gevoel dat hem overviel na zijn eerste investering. Daar groeide hij echter vrij snel overheen. “De grote bedragen die eerst heel beangstigend klinken, ga je dan als normaal zien. En de risico’s die je neemt, worden langzamerhand een onderdeel van je leven. Op een gegeven moment lig je niet langer wakker als de beurzen hard dalen of stijgen. Het is belangrijk om onder druk rustig te blijven, verschillende perspectieven te verzamelen en koers te houden of juist tegendraads te durven zijn.”
Trots
APG beheert momenteel rond de 600 miljard euro aan belegd vermogen voor zijn pensioenfondsklanten, wat ongeveer gelijkstaat aan 1 procent van het wereldwijde pensioenvermogen. “1 procent klinkt weinig, maar die 600 miljard euro betekent heel veel voor heel veel mensen. Het is dan ook iets om trots op te zijn, dat we dit bedrag mogen beleggen en zo bijdragen aan een goed pensioen voor de deelnemers van de pensioenfondsklanten waarvoor APG het vermogensbeheer verzorgt.”
In die zin draagt het pensioenstelsel bij aan wat BlackRock-CEO Larry Fink “het democratiseren van beleggen” noemt. Wuijster: “Door de schaal waarop Nederlandse pensioenfondsen beleggen, bieden ze hun deelnemers toegang tot expertise en beleggingsvormen die anders niet toegankelijk voor hen zouden zijn. Dat is een groot voordeel van ons pensioenstelsel.” Toch kan het geen kwaad Nederlanders te stimuleren om wat meer te beleggen. Terwijl Nederlandse pensioenfondsen zo’n 2000 miljard euro beleggen, gaat het voor Nederlandse particulieren om ongeveer 200 miljard euro. “Nederlanders hebben enorm veel spaargeld. Dat zou je ook deels kunnen beleggen voor toekomstige welvaart. In vergelijking met Azië en vooral de Verenigde Staten zijn we in Europa nog erg wars van risico’s.”
Zeevarende vader
Wuijster vertelt verder hoe zijn jeugd als zoon van een zeevarende vader en zijn studies in onder meer Londen hem hebben gevormd. Ook geeft hij als fervent lezer een boekentip, onthult hij de bijzondere manier waarop zijn muzieksmaak is ontstaan, reflecteert hij op een beslissing uit het verleden die hij terug zou willen draaien én geeft hij een tip voor starters op de arbeidsmarkt.
Luister naar de podcast op de Leaders in Finance-site, Spotify of Apple Podcasts.