Kapitaalinjectie ANET voor VIKTOR; software helpt bouwsector doelmatiger en duurzamer te werken

Gepubliceerd op: 12 december 2022

De bouw en de bebouwde omgeving zijn samen goed voor ruim een derde van het wereldwijde energiegebruik en CO2-uitstoot. Daarom investeert ANET - het fonds waarmee APG, namens pensioenfonds ABP, de energietransitie in Nederland wil stimuleren – in VIKTOR. Dankzij dit softwareplatform kunnen ingenieurs op eenvoudige wijze een softwareapplicatie op maat ontwerpen om hun projecten efficiënter en duurzamer te maken.

Met softwareplatform VIKTOR zijn ingenieurs in staat maatwerk applicaties te maken die helpen het materiaalgebruik en de uitstoot van CO2 op de bouwplaats te verminderen. Het ontwerpen van een applicatie is eenvoudig, waardoor ingenieurs maar beperkt ICT-kennis nodig hebben om ermee te kunnen werken. Bedrijven die VIKTOR nu al gebruiken, konden bijvoorbeeld de beste locatie voor windparken en de optimale fundering voor windturbines plannen. Dit  verminderde aantoonbaar het aantal transportbewegingen en zorgde ervoor dat er minder beton en andere grondstoffen nodig waren.

 

Langste afgezonken tunnel ter wereld

Een goed voorbeeld is de bouw van de Fehmarnbelttunnel, tussen Duitsland en Denemarken. Deze tunnel, van 18 kilometer lang, zal bestaan ​​uit een vierbaans snelweg en twee geëlektrificeerde spoorlijnen. Met VIKTOR wordt tijdens de aanleg van deze langste afgezonken weg- en spoortunnel ter wereld aanzienlijk minder staal gebruikt. Dit bespaart de uitstoot van duizenden tonnen CO2 voor de productie van het staal. ‘Daarnaast draagt VIKTOR bij aan meer efficiëntie door digitalisering van projectprocessen in de bouw,’ zegt ANET-investeerder Rutger van Wersch van APG.

 

VIKTOR werkt momenteel al samen met bedrijven zoals Arcadis, Heijmans, Boskalis, VolkerWessels, Ballast Nedam en BAM. ANET en twee andere partijen doen nu een kapitaalinjectie van 5,1 miljoen. Van Wersch: ‘Voor  de energietransitie geldt: alle hens aan dek. Alle mogelijke middelen moeten worden ingezet om de CO2-doelen te halen: van meer onderwijs tot windmolens en van snellere vergunningverlening tot softwaretoepassingen.’

 

Met de investering zal VIKTOR vooral het internationale bedrijvenbestand verder uitbreiden. Bovendien wordt het platform toegankelijk gemaakt voor elke ingenieur, met als doel dat de app over twee jaar in totaal 100.000 gebruikers heeft.

Deze belegging wordt gedaan door APG via het ABP Nederlands Energietransitiefonds (ANET), dat speciaal is opgericht voor beleggingen in projecten en bedrijven die zich richten op innovatieve oplossingen voor de energietransitie. Met ANET geeft ABP invulling aan de toezegging van de financiële sector, waaronder de pensioenfondsen, bij te dragen aan de financiering van de energietransitie in Nederland. ANET focust op drie onderdelen van de energietransitie, namelijk energie opwekking, distributie & opslag en efficiënt gebruik van energie. De investering in VIKTOR heeft vooral betrekking op dat laatste element.

 

Voor meer informatie: VIKTOR: Build and share awesome engineering apps with Python