Infra-beleggers APG winnen IPE Global Award

Gepubliceerd op: 1 oktober 2021

Best Real Assets & Infrastructure Investor of the Year. Met deze IPE Global Award troefde APG deze maand wereldwijd zo’n twintig andere, grote institutionele beleggers af.

 

‘We zijn hier ontzettend trots op. IPE is een onafhankelijke, objectieve organisatie, die een goede naam heeft in de markt. Deze Global Award is ons dan ook veel waard’, zegt Jan-Willem Ruisbroek, hoofd investeringsstrategie infrastructuur bij APG. ‘We hebben deze prijs gewonnen met het hele team, te weten veertig infrastructuur-specialisten in onze kantoren in New York, HongKong en Amsterdam.’ Wat was het oordeel van de jury over APG’s strategie in Real Assets & Infrastructure? Ruisbroek pakt het jury-rapport erbij: ‘A mature strategy in sustainable infrastructure, rewarded with solid returns. APG’s reference to megatrends is innovative and has guided investment decisions well.’

 

Het Infrastructuur-team van APG belegt niet in aandelen of obligaties, maar investeert in bedrijven die geen beursnotering hebben, met als doel langjarige, stabiele rendementen te behalen. De portefeuille is vrij breed: van transport (luchthavens, tolwegen, havens, treinen, spoorwegen) en telecom (zendmasten, glasvezelkabels) tot energieopwekking, denk aan wind- en zonneparken en het transport van energie. Van het totaal belegde vermogen van 567 miljard euro heeft APG zo’n twintig miljard euro belegd in infrastructuur.

 

Bijdragen aan welzijn

Daarbij ligt de nadruk steeds meer op verduurzaming c.q. de ondersteuning van de transitie naar een klimaatneutrale energievoorziening, vertelt Ruisbroek. ‘We streven niet alleen naar solide beleggingsrendementen voor onze pensioenfondsklanten maar ook naar concrete voordelen die bijdragen aan het welzijn van burgers. We hebben de IPE-jury laten zien dat we veel beleggen in bijvoorbeeld wind- en zonneparken die nog gebouwd moeten worden; daarmee nemen we bewust wat meer risico dan bij een vergelijkbare belegging in bestaande infrastructuur. Dat kunnen we doen omdat we de kennis en kunde in huis hebben om deze risico’s goed in te schatten.’ Het rendement bij deze vorm van ‘ondernemend beleggen’ is relatief groter. Een voorbeeld hiervan is APG’s investering in een windmolenproject Oostflakkee, dat inmiddels gebouwd is door Kallista Energy, een Franse producent van duurzame energie.

Een andere trend waar APG met zijn beleggingen op inspeelt, is digitalisering, schetst Ruisbroek: ‘Toekomstige generaties zullen steeds meer data gebruiken. Daarom zijn we met KPN een joint venture gestart, voor de grootschalige uitrol van glasvezelaansluitingen in Nederland. Met de vervanging van het oude kopernetwerk door supersnelle internetverbindingen via glasvezel kan KPN zowel consumenten als bedrijven beter ondersteunen in hun digitale activiteiten.’

 

 

Op de foto: Jan-Willems collega Robert Jan Foortse, die de award in ontvangst nam.