“Ik hoef het geld niet, ik wil liever ons mam terug”

Gepubliceerd op: 15 oktober 2021

Hoe ga je om met werk en geld voor nu en later? Leef je bij de dag of plan je doelbewust je financiële toekomst? En regel je ‘later’ zelf, of ben je aangesloten bij een pensioenfonds? In de serie Werk & Geld laten we Nederlanders aan het woord over hun financiën.

Tamara Straatman (38) won een paar jaar geleden de jackpot in de Staatsloterij.

 

Tamara Straatman (38)

Beroep: zelfstandig ondernemer

Werkt wekelijks: ongeveer 30 uur per week

Inkomen: 4000 euro netto per maand

Spaargeld: 1,2 miljoen euro

Pensioen geregeld? Ja

 

Dus jij was in één klap multimiljonair?

“Ja, ik won de jackpot in de oudejaarsloterij van 2017/2018. Tien miljoen euro. Ik was bij een vriendin toen mijn vader me opbelde en iets brabbelde over de jackpot. Ik geloofde er niets van, dacht dat hij te diep in het glaasje had gekeken, maar even later belde mijn broer me huilend op dat het écht waar was. Mijn eerste reactie? ‘Ik hoef het geld niet, ik wil liever ons mam terug.’ Zij was eerder dat jaar overleden en het was haar traditie om staatsloten te kopen voor het hele gezin. Die jackpot voelde als een cadeautje van boven, al was het dus heel dubbel. Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 35ste miljonair zou zijn, maar dat het op deze manier zou gebeuren had ik nooit verwacht. Ik dacht dat mijn bedrijfsplannen geld zouden opleveren, maar het bleek andersom te zijn.”

 

Wat heb je met dat geld gedaan?

“Een deel heb ik op verschillende spaarrekeningen geparkeerd, de rest heb ik gebruikt om mijn eigen bedrijf op te zetten, te beleggen en te investeren. Verder heb ik veel gereisd en een huis gekocht. Desondanks heb ik er nauwelijks op ingeteerd. Wat ik de afgelopen jaren heb opgemaakt aan leefgeld, heb ik weer terugverdiend met mijn beleggingen.”

 

Wat doe je voor werk?

“Ik ben ondernemer. Via mijn platform JoinTheStribe.com verbind ik samen met mijn team ondernemers, investeerders en consumenten met elkaar. Het is helemaal gericht op duurzaamheid. Duurzame ondernemers kunnen hun onderneming bij ons pitchen en wij proberen investeerders te vinden. Onderdeel van het platform is een academie met trainingen, gericht op persoonlijke ontwikkeling en bedrijfsmatig inzicht. Zelf ga ik binnenkort een van die trainingen geven, invest with success. Ik heb daar de afgelopen jaren veel ervaring mee opgedaan en ik wil mijn kennis doorgeven.”

 

Je denkt niet: ik ga lekker achteroverleunen en stop met werken?

“Dat zit niet in mijn DNA, denk ik. Ik ben gewend om veel te werken, vroeger werkte ik zestig tot tachtig uur in de week. Daarbij voelt het werk dat ik doe als een soort roeping. Ik wil heel graag de samenleving beter maken met mijn geld, en een impactvol, bloeiend bedrijf achterlaten als ik er niet meer ben. Ik vind het ook leuk om mezelf intellectueel uit te dagen en het beste uit mezelf te halen. Ik werk nu vijf dagen in de week zo’n zes uur per dag. In het weekend werk ik meestal ook nog wel wat. Ik ben gewoon niet iemand die het hele weekend met een wijntje op het terras wil zitten. Ik ben liever nuttig bezig.”

 

Hoeveel verdien je?

“Ik keer mezelf een salaris uit en verhuur daarnaast een kantoor aan huis. In totaal verdien ik zo’n 4000 euro netto in de maand. Vroeger moest ik rondkomen van 2000 euro netto en dat lukte ook, dus voor mij is dit zeker voldoende.”

 

Wat zijn je vaste lasten?

“Ik heb een hoge energierekening van bijna 800 euro, omdat ik in een vrijstaand huis woon en een verwarmd zwembad in de tuin heb. Een groot deel wordt wel opgevangen via zonnepanelen en -collectoren, maar het is nog steeds een aardig bedrag. Verder de standaard dingen: zorgverzekering, internet, mobiele telefoon, televisie... Mijn hypotheek heb ik ook nog niet afbetaald, omdat dat fiscaal interessanter is. De lasten hiervan zijn zo’n 56.000 euro per jaar, die reken ik niet tot mijn maandelijkse uitgaven.”

Ik kan me meer luxe permitteren dan vroeger, maar ik hou nog steeds van korting

Waar geef je nog meer veel geld aan uit?

“Ik denk het meest aan woongenot. Ik heb een mooie, sprookjesachtige tuin met daarin geiten, schapen, kippen en een hond. Er staat een Japanse gingko (notenboom - red.) in, waar de as van ons mam bij ligt, en er is een wilde bloemenzee. Het hele jaar door bloeit er iets. Het voelt elke dag alsof ik op vakantie ben in mijn eigen huis.

Zakelijk investeer ik veel in mijn bedrijf en in het opdoen van kennis. Zo had ik vóór corona een platinum lidmaatschap bij coach Tony Robbins, met een financiële component. Daar word je een paar dagen lang getraind door de beste investeerders ter wereld. Heel waardevol. Dat lidmaatschap kost me 85.000 dollar per jaar en daarnaast zijn er nog allerlei events waar je naartoe kunt. Inclusief vluchten en hotels komt dat neer op 130.000 euro per jaar.”

 

Is je uitgavenpatroon veranderd sinds je miljonair bent?

“Ik hoef niet meer uit te rekenen of ik dingen kan betalen, dat is een verschil met vroeger. Ik kan me wat meer luxe permitteren. Maar ik ben nooit iemand geweest die dure merkkleding kocht, en ik houd nog steeds van korting. Het is heerlijk dat ik nu wat vaker uit eten kan, al is het ook niet zo dat ik elke week in een sterrenrestaurant ga eten. Als je dat te vaak doet, is de lol er zo af.”

 

Wat heeft die jackpot jou gebracht?

“Geluk, vrijheid, onafhankelijkheid, maar ook een hoop problemen. Je komt terecht in een wereld die je nog niet kent en moet die zelf gaan ontdekken. Je hele leven staat op zijn kop. Geld doet heel veel met mensen. Ze gaan dingen van je verwachten, je anders zien en benaderen. Ik ben er direct of indirect ook vrienden door kwijtgeraakt. Dat heeft me veel verdriet gedaan.”

Ben je bezig met je oude dag?

“Niet echt, het pensioen dat ik in loondienst had opgebouwd heb ik laten uitkeren en ik bouw nu geen pensioen meer op. Tenzij mijn complete vermogen verdampt is dat voor mij niet meer relevant. Ik heb 3,5 miljoen euro belegd en dat heb ik in mijn eigen leven waarschijnlijk niet eens nodig.”

 

Hoe zie je je leven tegen die tijd voor je?

“Ik denk dat ik me nog steeds wel bemoei met zakendoen, ik wil zakelijk mijn sporen hebben verdiend en iets goeds nalaten aan de maatschappij. Ik hoop dan nog steeds gezond en fit te zijn. Mocht ik binnen een aantal jaar moeder worden, dan hoop ik dat ik tegen die tijd een evenwichtig persoon heb grootgebracht, die zijn of haar mannetje kan staan in de maatschappij. En het zou mooi zijn als ik dan al lang een relatie heb en nog net zo verliefd ben als in het begin. Ik denk dat iedereen dezelfde dromen heeft: of je nu 2000 euro in de maand verdient of net als ik miljonair bent. Iedereen wil gelukkig zijn met zijn naasten, gezond zijn en iets hebben betekend voor de maatschappij, volgens mij is dat universeel.”

 

Maakt geld gelukkig?

“Het draagt zeker bij aan je geluk, al zijn lang niet alle rijken gelukkig. Ik vind het een fijn idee dat ik financieel onafhankelijk ben. Het geeft me veel vrijheid. Natuurlijk is gezondheid belangrijker dan rijkdom, maar als je ziek bent kun je beter ziek en rijk zijn dan ziek en arm. Wat mij vooral gelukkig maakt, is dat ik impact kan maken met mijn geld en het kan gebruiken om de wereld een beetje beter te maken.”