Actuele kwesties op het gebied van economie, (verantwoord) beleggen, pensioen en inkomen: iedere week geeft een expert van APG een helder antwoord op de vraag van de week. Deze keer: hoofdeconoom Thijs Knaap over de vraag of de afschaffing van het STAP-budget een verstandig idee is. “Niets is zo duur als iemand die zijn baan verliest en niet meer aan het werk komt.”
Anderhalf uur. Het STAP-budget van 10 miljoen euro was maandagochtend in die korte tijd vergeven. De subsidiepot van de overheid, die is bedoeld voor scholing die opleidt voor de arbeidsmarkt, is daarmee nog altijd onverminderd populair. Ondanks de aangescherpte regels. Om te voorkomen dat overheidsgeld wordt gebruikt voor opleidingen van te slechte kwaliteit, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de bezem door het aanbod gehaald. In deze ronde was alleen nog budget aan te vragen voor OCW-erkende opleidingen en cursussen. Een ander verschil met voorgaande rondes is dat er dit keer 'maar' 10 miljoen euro beschikbaar was. In eerdere rondes was dat bedrag een stuk hoger: in mei zat er 34 miljoen euro in de pot. Op 15 november wordt er opnieuw 10 miljoen euro uitgetrokken. Dat is gelijk de laatste ronde, het kabinet heeft vanwege bezuinigingen besloten dat de subsidieregeling per 2024 stopt. Hoe verstandig is dat met het oog op het belang van een dynamische arbeidsmarkt?
Voeding voor inflatie
“Het is goed dat de overheid de uitgaven wat terugbrengt”, zegt Knaap. “De tekorten lopen nu best flink op in tijden dat het economisch eigenlijk heel goed gaat. Dat is voeding voor inflatie. Ook geldt het aloude adagium dat je in tijden dat het goed gaat geld verdient. Geld dat je in tijden dat het minder gaat kunt besteden. Dus in dat opzicht begrijp ik het wel. Immers, die miljoenen die niet worden uitgegeven kunnen direct worden ingeboekt als bezuiniging. Dat er ook kosten zijn op lange termijn doet er even minder toe in de Haagse logica.” Daar komt volgens Knaap nog bij dat de kritiek op het aanbod stevig was. “Vandaar de aanscherping van de regels bij deze laatste ronde. Maar wat ze niet hebben aangepast, is de aanmeldprocedure. Dat snap ik dan weer niet. Het systeem voelt oneerlijk, het is een loterij. Degene die geluk heeft, of handig is en op tijd inlogt met meerdere devices, maakt een grotere kans.”