Het FNV zet voor de komende cao-onderhandelingen in op een loonsverhoging van 7 procent. Die koopkrachtverbetering zou volgens de vakbond de economie ten goede komen. Is dat inderdaad zo, of zijn werkgevers terecht bezorgd over deze looneis? En wat valt er nog meer te zeggen over dit ‘cijfer van de week’? We vragen het Frank van Weegberg, expert strateeg bij APG.
De vakbond heeft een punt dat de lonen al een aantal jaar achterblijven bij de prijsstijgingen, vertelt Van Weegberg. “In de periode van 2021 tot en met dit jaar was de inflatie gemiddeld hoger dan de loonstijgingen. Bij elkaar opgeteld lopen de lonen nu zo’n 2,5 tot 4 procent achter op de prijsstijgingen. Ervan uitgaande dat de prijzen volgend jaar met ongeveer 3 procent stijgen, betekent een loonstijging van tussen de 5 en 7 procent dat het koopkrachtverlies van de afgelopen vier jaar wordt gecompenseerd. Dat het FNV nu met een looneis komt die hoger ligt dan de inflatie, is in dat opzicht dan ook redelijk.
De looneis van het FNV zou dus leiden tot koopkrachtbehoud, en niet tot koopkrachtverbetering, zoals werkgeversvereniging AWVN stelt. Algemeen directeur Raymond Puts beschreef tegenover NU.nl de inzet van het FNV als “een forse eis, waarbij de realiteit is verdwenen”. Volgens AWVN moet per sector worden bekeken wat een realistische looneis is, een argument waarin Van Weegberg zich kan vinden. “In een sector waar de arbeidsmarkt erg krap is en de lonen relatief laag, zoals in de zorg, lijkt een compensatie van de inflatie me heel wenselijk.”
Vierdaagse werkweek
Naast een loonsverhoging pleit het FNV voor een vierdaagse werkweek. “Als zorgpersoneel minder uren gaat werken, kan dat tot minder uitval leiden. Dat zou een positief gevolg zijn van de vierdaagse werkweek. Tegelijkertijd zijn er dan ook meer mensen nodig om de capaciteit op peil te houden. Die extra handen zouden dan kunnen worden aangetrokken door een hoger salaris en andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.” Dat werkgevers niet per se op hogere looneisen zitten te wachten, begrijpt Van Weegberg. “Maar ze zitten wel om personeel verlegen, en kunnen dus weinig anders dan in ieder geval deels over de brug te komen. Vanaf 1 januari voert AFAS Software de vierdaagse werkweek in voor zijn personeel, met behoud van salaris. Daar werken vooral IT’ers, die niet zozeer meer salaris nodig hebben, maar wel meer vrije tijd verwelkomen. Als je in de zorg minder gaat werken, lever je aan salaris in, en kun je misschien je huur niet meer betalen. Er is dus maatwerk nodig voor de verschillende sectoren.”