APG verhoogt financiering voor Australisch commercieel vastgoed tot $600 miljoen

Gepubliceerd op: 9 augustus 2022

APG Investments Asia Limited verhoogt de financiering die via de toonaangevende vermogensbeheerder MaxCap Group (MaxCap) beschikbaar wordt gesteld voor investeringen in commercieel vastgoed. APG heeft afgesproken $600 miljoen (€ 586 miljoen) aan financiering ter beschikking te stellen, met een optie te verhogen tot in totaal $1.2 miljard (€ 1,17 miljard). Met deze investering draagt APG bij aan het aanpakken van het gebrek aan financiering voor het ontwikkelen van vastgoed in de Australische markt.

 

De samenwerking met MaxCap dateert van 2019 en richt zich op het verstrekken van hypothecaire leningen voor het ontwikkelen van vastgoedprojecten. De terugtrekking van de vier grootste banken in Australië uit het financieren van commerciële vastgoedprojecten leidt tot een te klein aanbod van nieuwe woningen, zegt Graeme Torre, Managing Director en Head of Real Estate, Asia Pacific. “Door ontwikkelaars te ondersteunen stellen we ze in staat hun bouwprojecten voort te zetten. Op die manier ondersteunen we indirect de woningbouw in Australië en vergroten we het aanbod van nieuwe woningen. Het gaat vooral om residentiële projecten die bestaan uit appartementen en de ontwikkeling van percelen van woningbouw. APG en MaxCap verstrekken ook leningen voor de ontwikkeling van onder andere winkels, kantoren en hotels, maar dat komt minder vaak voor.”

 

Bewezen strategie

Over de samenwerking zegt hij: “We zijn verheugd dat we onze samenwerking met MaxCap voor deze schaalbare en duurzame strategie verder kunnen uitbouwen. Financiering van commercieel onroerend goed in Australië heeft zich voor institutionele beleggers bewezen als een investering die aantrekkelijke risico-gecorrigeerde rendementen biedt voor de deelnemers van APG’s pensioenfondsklanten.

 

Onzekere tijden

Wayne Lasky, Executive Chairman MaxCap, zei: “We zijn erg enthousiast over de versterking van onze relatie met APG, een van de grootste vastgoedbeleggers ter wereld. Kredieten in commercieel onroerend goed blijven in toenemende mate een belangrijke rol spelen in onzekere tijden doordat ze de volatiliteit van de portefeuille verlagen en het rendement verhogen. Daarnaast fungeren deze kredieten als een inflatoir afdekkingsinstrument vanwege de variabele rentestructuur van leningen in Australië.”

 

APG verhoogt haar investering namens de pensioenfondsklanten ABP, SPW en PPF APG.