ABP opnieuw duurzaamste pensioenfonds van Nederland

Gepubliceerd op: 1 november 2021

APG’s grootste pensioenfondsklant ABP voert voor de vierde keer op rij de ranglijst van duurzame Nederlandse pensioenfondsen aan. Dat maakte de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) vandaag bekend. BpfBOUW behield de tweede plaats; ook SPW (9) behaalde een plek in de top-10.

 

ABP scoorde 4,0 van de maximaal haalbare 5 punten. Ook de andere vermogensbeheerklanten van APG behaalden mooie resultaten. BpfBOUW eindigde nipt achter ABP met een score van 3,9 punten. SPW behaalde 3,0 punten.

 

Steun in de rug

Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP, noemt het ‘een grote steun in de rug’ dat ABP voor de vierde keer op rij is uitgeroepen tot het meest duurzame pensioenfonds. Tegelijkertijd blijft het fonds kritisch kijken naar de eigen prestaties. “Wat bereiken we, wat kan effectiever? Hoe bereiken we meer impact voor een duurzame wereld? En tegelijk laten we met andere pensioenfondsen zien dat het kan met behoud van rendement. Zo inspireren en stimuleren we elkaar om het steeds weer beter te doen.”

 

VBDO onderzoekt sinds 2006 jaarlijks het beleid en de duurzame prestaties van de Nederlandse pensioensector. De ranglijst beoordeelt de 50 grootste pensioenfondsen van Nederland. Samen beheren zij € 1.540 miljard, goed voor 89% van het Nederlandse pensioenvermogen. VBDO kijkt naar zowel beleid, bestuur (governance) en verantwoording als de uitvoering.

 

Ruimte voor verbetering

De klanten van APG hebben nog maar weinig mogelijkheden voor verbetering in deze categorieën. VBDO heeft dit jaar vooral strenger gekeken naar de echte impact van de beleggingen van pensioenfondsen op samenleving en milieu. Voor de klanten van APG liggen er vooral verbeterkansen op het nog beter meten, sturen en rapporteren als het om deze real world impact gaat.

 

Geïnteresseerd? Download het volledige verslag van VBDO hier.