547 miljard euro. Dat is het totaal belegd vermogen van APG wereldwijd (stand eind november 2022). Doel: een goed en duurzaam rendement voor de deelnemers van de fondsen. De portefeuille is vanzelfsprekend breed. Van investeringen in windmolenparken in Zeeland (NL) tot aandelen in internationale hotelketens. En van veilige obligaties tot de wat meer fluctuerende handel in goud of soja. Wie zijn de mensen achter die beleggingen? Wat drijft ze? Welke keuzes maken ze? En waarom?
In deze aflevering: Michael Neft, hoofd van Focus Equities.
Michael Neft is begin oktober 2022 begonnen als hoofd Focus Equities en maakte daarvoor al deel uit van het team. De Focus Equities-portefeuille bestaat momenteel uit 35-40 bedrijven en het is de bedoeling dit aantal uit te breiden tot 40-50. De beleggingsstrategie richt zich op het verwerven van grote belangen in een beperkt aantal middelgrote beursgenoteerde bedrijven voor een periode van minstens tien jaar. Het doel is één van de belangrijkste actieve aandeelhouders in het bedrijf te zijn, want daardoor krijgen we een plaats aan de bestuurstafel van het bedrijf. Het idee is de bedrijven van ‘goed’ te laten verbeteren tot ‘uitstekend’. Om dit te bereiken, worden reguliere en diepgaande gesprekken gevoerd met het bedrijfsmanagement over mogelijkheden tot verbetering, onder andere op het gebied van duurzaamheid en prestaties.
De beleggingshorizon van de Focus Equities-strategie is vrij lang. In hoeverre hebben de huidige ontwikkelingen, zoals de forse inflatie, invloed op de portefeuille?
“Behalve een herschikking van de portefeuille om de strategische allocatie te handhaven, hebben de stijgende rentetarieven als gevolg gehad dat kwaliteitsaandelen momenteel uit de gratie zijn. Dat is absoluut een tegenvaller voor de portefeuille, maar het verandert niets aan onze strategie.
We beleggen bij voorkeur in bedrijven met prijszettingsvermogen. Dus we hebben er alle vertrouwen in dat al onze bedrijven de inflatie in hun prijzen kunnen terugwinnen, anders zouden we niet in deze ondernemingen hebben belegd. En als zij een strategische beslissing nemen om de prijzen laag te houden om marktaandeel te winnen, moeten we achter dat besluit staan. Het hangt af van de marktomstandigheden.”
En wat is de meer directe impact van de energiecrisis op de Focus Equities-portefeuille?
“We hebben veel tijd doorgebracht bij bedrijven om inzicht te krijgen in hoe zeker hun energievoorziening is. Maar uiteindelijk beschouwen we dit als een zorg voor de kortere termijn. Als een bedrijf door de energiecrisis zou worden getroffen, kan dat zelfs een koopsignaal voor ons betekenen. Tenminste, als we denken dat er geen structurele verandering is in het vermogen van zo’n bedrijf om de energie te krijgen die nodig is voor de bedrijfsvoering. We maken ons zorgen over structurele veranderingen, niet over cyclische.“
Hoe vind en gebruik je de beleggingskansen die anderen niet zien?
“Allereerst hebben we door onze langetermijnbeleggingshorizon een voorsprong op beleggers die worden gedreven door resultaten op korte termijn. Wij maken ons niet druk over cijfers van kwartaal tot kwartaal en zelfs niet van jaar tot jaar. Voor ons is het van belang dat het bedrijf waarin we beleggen op de lange termijn zal blijven bestaan. Om die bedrijven te selecteren, doen we gedegen onderzoek dat wel negen maanden tot twee jaar kan duren. Tijdens de pandemie was dat lastiger, omdat we altijd persoonlijke gesprekken willen voeren met het bedrijfsmanagement. In onze analyse richten we ons echt op de kwalitatieve kant van het geheel. We praten met het management en de raad van bestuur, met industriedeskundigen en we huren externe adviseurs in om diepgaander onderzoek te doen naar boekhoudkundige en juridische kwesties. We wonen ook branchebijeenkomsten bij. En we blíjven dit doen, ook nadat we in een bedrijf hebben belegd.”