Warren Buffett, de bekendste belegger ter wereld, kondigde onlangs zijn vertrek aan als directeur van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Wat kunnen beleggers leren van deze ‘superbelegger’? We bellen erover met Maarten Lubbe, econoom en strateeg bij APG.
‘Meesterbelegger’, ‘het orakel van Omaha’: aan bijnamen geen gebrek voor Buffett. Is hij in de loop der jaren ook niet wat gehypet?
“Ik weet niet of ‘gehypet’ het juiste woord is, maar Buffett is natuurlijk wel een soort idool geworden van veel beleggers. Hij is een charismatische man die als geen ander op een simpele manier kan uitleggen wat er gebeurt en wat dat betekent voor een investering. Zo sprak hij recent nog over de invoerheffingen van Donald Trump. Op geruststellende toon vertelde hij dat hij tijdens zijn zestig jaar in het vak talloze politici heeft zien komen en gaan en dat Amerika er altijd weer bovenop komt. Je kunt het ermee eens zijn of niet, maar wat hij zegt is vrijwel altijd interessant. Dat doet hij onder meer op de jaarvergadering van Berkshire Hathaway, voor tienduizenden mensen, vanaf een podium in een stadion in de Amerikaanse stad Omaha. Buffett heeft een geweldig trackrecord, maar veel van zijn beste deals deed hij aan het begin van zijn loopbaan, in de jaren zestig, zeventig en tachtig. Daarna heeft hij ook wel goed geïnvesteerd, maar niet per se heel veel beter dan andere beleggers. Hem een hype noemen doet hem echter tekort, want hij blijft een geweldige belegger en superslimme zakenman.”
Wat maakt Buffett zo’n goede en invloedrijke belegger?
“Het geniale van zijn beleggingsstrategie was dat hij altijd op zoek ging naar bedrijven die veel winst maakten, en dat geld vervolgens herinvesteerde in die bedrijven zodat ze verder konden groeien. Op een gegeven moment krijg je dan een sneeuwbaleffect waardoor de winsten exponentieel toenemen. Dat deed hij in het begin heel slim door een paar verzekeringsbedrijven op te kopen, waaronder GEICO, dat zich voornamelijk op Amerikaans overheidspersoneel richtte. Dat leverde een stabiele stroom aan verzekeringspremies op, die Buffett dan weer kon beleggen. En hij bleek een goed oog te hebben voor winstgevende bedrijven. Dat sneeuwbaleffect van winst op winst op winst ging de laatste decennia extreem hard, waardoor Berkshire Hathaway ‒ oorspronkelijk een textielbedrijf, nu het investeringsvehikel van Buffett ‒ inmiddels 347,7 miljard dollar in kas heeft.”