APG is een van de wereldwijde leiders op het gebied van verantwoord beleggen. Dat is het oordeel van ShareAction/AODP, dat vandaag zijn duurzaamheidsranglijst bekendmaakte. APG kreeg een A-beoordeling en behaalde de vierde plaats in een ranglijst van de 75 grootste vermogensbeheerders ter wereld. ShareAction/AODP (Asset Owners Disclosure Project) is een maatschappelijke organisatie die institutionele beleggers beoordeelt op hoe ze omgaan met verantwoord beleggen. De focus ligt op klimaatverandering, mensenrechten en biodiversiteit.
De A-rating was dit jaar de hoogste beoordeling. In de vorige ranglijst – de Global Climate Index 2017 – werden de 50 grootste vermogensbeheerders ter wereld alleen beoordeeld op in hoeverre zij in hun beleggingsbeleid rekening hielden met de gevolgen en risico’s van de opwarming van de aarde. APG had toen als enige vermogensbeheerder de hoogste (AAA) beoordeling. Met de uitbreiding naar mensenrechten en biodiversiteit dit jaar zijn geen AAA- of AA-beoordelingen toegekend. De reden is dat geen enkele vermogensbeheerder zich op alle gebieden als leider kwalificeert.
Het onderzoek van ShareAction/AODP is in lijn met de aanbevelingen van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), een wereldwijde standaard voor hoe bedrijven en beleggers het beste kunnen rapporteren over klimaatverandering. ShareAction/AODP past deze standaard nu ook toe op mensenrechten en biodiversiteit. Een A-beoordeling houdt in dat een vermogensbeheerder een leider is als het gaat om het beheer van risico’s, kansen en impact op verschillende (niet alle) gebieden van verantwoord beleggen.
“We zijn verheugd met deze erkenning als leider in verantwoord beleggen”, zegt APG-klimaatspecialist Lucian Peppelenbos. “APG ziet de beoordeling als een aansporing om, samen met zijn klanten, verder werk te maken van het verantwoord beleggingsbeleid.” Onlangs maakte de grootste klant van APG, ABP, zijn nieuwe beleid voor duurzaam en verantwoord beleggen bekend. Het richt zich op drie transities: klimaatverandering en de energietransitie; grondstoffenschaarste en de omgang met natuurlijke hulpbronnen; en digitalisering. Respect voor mensenrechten en goed ondernemingsbestuur zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden.