Thijs Knaap bij BNR over de kredietwaardigheid van Italië en de VS

Gepubliceerd op: 15 november 2023

Ratingbureau Moody’s besluit komende vrijdag of de Italiaanse staatsobligaties verder afglijden op de kredietwaardigheidsschaal. Gebeurt dat, dan valt een belegging in Italië formeel in de categorie ‘speculatief’. Maar zolang de Europese Centrale Bank (ECB) haar ‘To Protect Italy’-regels handhaaft, is er nog geen reden tot zorg, zegt hoofdeconoom Thijs Knaap van APG in het beleggerspanel op BNR Nieuwsradio.

 

Beleggen in Italiaanse staatsobligaties lijkt zeer aantrekkelijk, want vanwege het hogere risico moet de Italiaanse overheid nu 1,84 procent méér betalen voor een lening dan de Duitse overheid. Maar hoe lang blijft dit goed gaan? Dreigt er een scenario zoals dat van Griekenland tijdens de schuldencrisis? “Beleggers weten dat de ECB achter Italië staat als de nood aan de man komt. Maar er is een risico. Het kan zijn dat de ECB haar koers op een gegeven moment moet verleggen. En dan komt er een moment dat schulden van Italië en de rentelasten zo hoog zijn, dat Italië haar betalingsverplichtingen niet meer kan nakomen”, waarschuwt Knaap.


Ook de Amerikaanse kredietwaardigheid staat weer eens onder druk. De ratingbureaus dreigen herhaaldelijk om de VS haar AAA-rating te ontnemen. Afgelopen vrijdag zette kredietbeoordelaar Moody’s Amerika op een negative outlook, en deze vrijdag is het mogelijk dat de Amerikaanse overheid dicht gaat – voor de zoveelste keer – omdat de begroting niet op tijd klaar is om de lonen van de ambtenaren te betalen. Probleem is dat de Amerikaanse politiek verdeeld is. Maar de VS kan eenvoudig uit de problemen komen door belastingen te verhogen en minder uit te geven. 

 

Thijs Knaap ging bij het beleggerspanel op BNR Nieuwsradio ook in op onder meer Green bonds en het betaalbedrijf Adyen. Luister de uitzending hier terug.