“Samenwerking met Zuid-Koreaans pensioenfonds biedt toegang tot grote, rendabele beleggingen”

Gepubliceerd op: 20 oktober 2020

APG gaat op het gebied van vermogensbeheer zijn krachten bundelen met NPS (National Pension Service of South Korea). Beide partijen zullen vooral samen optrekken bij beleggingen in grote internationale projecten op het gebied van infrastructuur en commercieel vastgoed. De samenwerking met de Zuid-Koreaanse sectorgenoot levert APG meerdere schaalvoordelen op die leiden tot het uiteindelijke doel: maximale pensioenwaarde leveren voor pensioenfondsklanten en de deelnemer.

 

NPS is de brede aanbieder van sociale uitkeringen in Zuid-Korea. De regeling staat open voor alle Zuid-Koreaanse werknemers, werkgevers en zelfstandigen. Op dit moment dragen 22 miljoen werkenden bij aan het fonds. Het biedt ook diensten op het gebied van financiële planning en onderhoudt nauwe banden met de overheid. NPS beheert momenteel USD 600 miljard aan activa en dit groeit naar verwachting tot 2024 naar USD 1 biljoen.

De Zuid-Koreaanse vermogensbeheerder is voor APG geen onbekende. Dit jaar trokken de vermogensbeheerders samen op bij twee grote beleggingen. In april verwierven zij een aandeel in de toonaangevende tolwegexploitant Brisa en recent volgde een belegging in Scape Australia, marktleider in studentenhuisvesting in Australie.

 

Aantrekkelijk

“Samenwerken met gelijkgestemde sectorgenoten als NPS levert APG aantrekkelijke beleggingsrendementen op voor onze pensioenfondsklanten en deelnemers,” aldus Ronald Wuijster, rvb-lid en verantwoordelijk voor vermogensbeheer. “Door samen te werken krijgen beide partijen toegang tot nieuwe en aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden. Beleggingen die door APG zelfstandig moeilijker te realiseren zijn en tegen hogere kosten.”

Met dit partnerschap verrijkt APG zijn beleggingsportefeuille, maar het geeft APG en NPS ook meer invloed en stemrecht in de bedrijfsvoering. Ronald: “Zo kunnen we bijvoorbeeld onze ambities op het gebied van duurzaamheid nog krachtiger naar voren brengen.”

 

Kennisuitwisseling

Daarnaast is kennisuitwisseling een belangrijk doel van de samenwerking. Ronald: “Zowel APG als NPS beschikken over een uitstekende track record als het gaat om beleggen in real assets. We kunnen veel van elkaar leren. We gaan de komende periode gebruik maken van elkaars expertise. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de tijdelijke uitwisseling van beleggingsexperts.”

 

De alliantie met NPS past volgens Ronald in een trend waarin grote beleggers elkaar steeds meer opzoeken om zo hun slagkracht te vergroten. “Wij verwachten bij APG in de toekomst meer van dergelijke partnerschappen aan te gaan.”