Platform voor beleggingen in Duurzame Ontwikkelingsdoelen

Gepubliceerd op: 6 juli 2020

APG en andere wereldwijde beleggers hebben het Sustainable Development Investments Asset Owner Platform (SDI AOP) opgericht. Met behulp van baanbrekende technologie stelt het platform beleggers in staat om bedrijven te beoordelen op hun bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG's). Deze doelstellingen, die in 2015 door de Verenigde Naties zijn vastgesteld, streven naar een betere, welvarende wereld door wereldwijde vraagstuken als schoon water, goede gezondheidszorg en de bescherming van het milieu aan te pakken.

 

APG en PGGM kondigden in september 2019 de oprichting aan van het SDI Asset Owner Platform aan. Onlangs hebben AustralianSuper en British Colombia Investment Management Corporation (BCI) zich bij het platform aangesloten. Samen hebben deze partijen meer dan US$ 1 biljoen aan vermogen onder beheer.

 

Data-uitdagingen oplossen


Beleggingen in bedrijven waarvan de producten of diensten bijdragen aan de SDG's worden Sustainable Development Investments (SDI's) genoemd. Steeds meer wereldwijde beleggers willen inzicht hebben in de bijdrage die zij met hun investeringen leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Tot nu toe was gebrek aan betrouwbare data een belangrijk obstakel om bijdragen aan de SDG’s te bepalen. De methodologie van het SDI Asset Owner Platform helpt beleggers om de SDG's in hun beleggingsprocessen te integreren en meer te beleggen in de SDG’s. Ook kunnen ze hierdoor transparant en consistent rapporteren aan klanten en andere stakeholders.

 

Wereldwijde standaard


"Het lanceren van deze standaard met asset owners uit drie continenten onderschrijft onze toewijding om bij te dragen aan de SDG's", zegt Claudia Kruse, Managing Director en hoofd van APG's Global Responsible Investment & Governance team. "Het maakt deel uit van de inzet voor onze klanten, die een betaalbaar pensioen willen bieden in een duurzame wereld."

Het SDI Asset Owner Platform biedt een gemeenschappelijke definitie, taxonomie, en databron voor beleggingen in de SDG's. Met op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologie levert data science-bedrijf Entis SDI-beoordelingen voor (tot nog toe) 8.000 bedrijven. De SDI- definitie en -taxonomie zijn openbaar beschikbaar en ook van toepassing op niet-beursgenoteerde beleggingen, zoals vastgoed en infrastructuur. De SDI-classificaties zullen beschikbaar worden gesteld via Qontigo.

 

Inzet voor de SDG's


APG co-lanceert dit initiatief namens haar pensioenfondsklanten. De twee grootste klanten hebben ambitieuze doelen gesteld om te investeren in de SDG's; pensioenfonds ABP wil in 2025 20% van het beheerd vermogen in de SDG's beleggen, en bouwpensioenfonds bpfBOUW streeft naar €12 miljard aan SDI's tegen het einde van 2020.

"Samen lopen we voorop in duurzaam beleggen", zegt Claudia. "Het SDI AOP nodigt beleggers van over de hele wereld uit om zich aan te sluiten. Hierdoor zal een kritische massa van beleggers ontstaan die samen bepalen wat het betekent om te investeren in de SDG's."

 

Lees het persbericht