"Niet de impact van Apple op China, maar de impact van Alibaba op Europa”

Gepubliceerd op: 5 januari 2018

APG start binnenkort met beleggen in Chinese aandelen. De investeringen worden gedaan in samenwerking met E Fund, één van de grootste beleggers van China. Na ondertekening van het investeringscontract met E Fund gaf Gerard van Olphen een interview aan de Chinese zakenkrant China Securities Journal.

 

Kansen voor langetermijninvesteringen in China

Omdat China geleidelijk aan een toenemende invloed heeft op de wereldeconomie en investeerders rondom de wereld, is Gerard van mening dat de markttrend is verschoven. ”In de afgelopen twintig jaar hebben Europeanen besproken welke impact grote bedrijven zoals Apple en Philips hadden op China. Maar nu bespreken we wat de impact van Alibaba zal zijn op Europa” zegt Van Olphen.

 

Duurzame en verantwoorde focus

Van Olphen geeft aan dat APG op zoek is naar slimme manieren om deel te nemen aan de Chinese markt. In juni 2016 ondertekende APG een intentieverklaring met één van de grootste beleggers van China, E Fund. Deze samenwerking heeft als doel elkaar te versterken en gebruik te maken van elkaars expertise op het gebied van pensioenbeheer en vermogensbeheer. Beiden hebben het afgelopen jaar vooruitgang geboekt op het gebied van kennisuitwisseling en meer. In september werd de eerste China-aandelenstrategie met een duurzame en verantwoorde focus aangekondigd.

“Samen met E Fund zetten we deze eerste stap, maar we zijn ervan overtuigd dat dit zeker niet de laatste stap zal zijn.” Hij voegt eraan toe dat de toekomst van de Chinese economie zich zal richten op de verschuiving van kwantiteitsgroei naar kwaliteitsgroei.

 

Pensioenontwikkeling moet op de lange termijn zijn gericht 

Pensioenbeheerders die inkomen voor later beheren moeten een langetermijnblik hebben met een beleggingshorizon van twintig, dertig en zelfs veertig 40 jaar, stelt Van Olphen. Verder suggereert hij dat China van Nederland kan leren op het gebied van de huidige pensioenhervormingen. Een pensioendekking van 90 - 95% van de hele populatie moet worden geambieerd. Om dat te kunnen realiseren moet men worden gestimuleerd door middel van betere toegang tot beleggingskennis, regelgeving die verplicht/dwingt en bepaalde belastingstructuren. Op die manier kan pensioen vanuit het langetermijnperspectief worden bekeken en kan het geld worden gespaard als inkomen voor later en niet als inkomen voor nu.