Lat duurzaam beleggen ABP gaat weer hoger

Gepubliceerd op: 3 februari 2020

ABP heeft met haar vandaag gepresenteerde beleid de lat voor duurzaam en verantwoord beleggen weer een stuk hoger gelegd. Zo moet de CO2-uitstoot in haar aandelenportefeuille met 40% worden teruggebracht en gaan haar investeringen in duurzame energie fors omhoog. Welke gevolgen hebben deze ambitieuze doelstellingen voor de bedrijven en sectoren waarin ABP belegt en wat gaat er voor medewerkers van APG Asset Management veranderen? We vragen het aan Peter Branner, CIO van APG Asset Management.

 

De duurzame doelen die ABP zichzelf tot 2020 heeft gesteld zijn allemaal gehaald. Kun je iets meer zeggen over de resultaten?

“Ja,  ABP heeft’ alle doelen voor  2020 ruimschoots gehaald. Als uitvoerder hebben wij eraan bijgedragen om dat te realiseren. Voor beursgenoteerde aandelen had ABP het doel om haar CO2-voetafdruk met 25 procent terug te dringen. Er is naar verwachting een reductie van 30 procent gerealiseerd. Bij SDI’s is haar doel gezet op 58 miljard euro. Er is 64 miljard euro gerealiseerd. Voor investeringen in duurzame energie was de ambitie 5 miljard euro. Het werd 6,4 miljard euro.” Wij zijn trots dat we hieraan hebben bijgedragen.”

 

Was het voor jullie een uitdaging om deze doelen te halen?

“Als je ABP’s doelen vergelijkt met die van onze concurrenten, dan loopt ABP voorop. De doelstellingen voor 2020 waren voor ons behoorlijk ambitieus.”

 

Hoe heeft APG aan dit succes kunnen bijdragen?

“Het is voor ons heel prettig dat ABP ons duidelijke doelen heeft gegeven om aan te werken. Teamwerk is een heel belangrijke factor. Deze duurzame doelen zijn omarmd door de hele organisatie: van hoog tot laag.  Onze duurzaamheidsexperts van het GRIG-team hebben daarin een belangrijke rol gespeeld (Global Responsible Investment and Governance, red.).”

 

In het nieuwe beleid van ABP is de lat op het gebied van duurzaamheid weer een stuk hoger gelegd. Wat gaat APG doen om ook die doelen te behalen?

“Grotendeels vervolgen we de weg die we eerder zijn ingeslagen. De nieuwe doelen zijn voor ons niettemin wederom een behoorlijk uitdaging. Er zijn ook nieuwe thema’s waarvoor we meer kennis moeten opbouwen.   Het thema digitalisering is bijvoorbeeld vrij nieuw. Wij geloven er echt in dat digitalisering in alle sectoren een grote bijdrage kan leveren aan meer efficiency, kostenbesparing en verduurzaming.”

 

Noem eens een voorbeeld?

“In de bouw zie je de trend van robotisering. Steeds meer onderdelen worden door robots gemaakt. Dat zorgt voor een sneller bouwproces, minder energieverbruik, efficiënter gebruik van materialen. Daarbij is het belangrijk dat deze overgang naar een nieuwe manier van werken rechtvaardig is voor de werknemers, bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan omscholing van personeel.”

 

Wat betekent dit voor de beleggingsstrategie voor APG?

“We gaan ons meer op de duurzame leiders richten. Dat zijn in veel gevallen ook de digitale leiders. De digitaliseringsagenda van individuele bedrijven gaat voor ons een steeds belangrijkere rol spelen. Is die er niet of nauwelijks, dan is dat voor ons als belegger om te twijfelen aan de toekomstbestendigheid van een bedrijf.”

 

Naast duurzaamheid is een goed rendement ook heel belangrijk. Zijn er in de toekomst genoeg duurzame en rendabele investeringsmogelijkheden?

“Dat is afwachten. Het wordt moeilijker voor bedrijven om aan onze eisen te voldoen. Sommige bedrijven zullen mogelijk uit onze portefeuille verdwijnen. APG heeft de opdracht gekregen van ABP om haar duurzame ambities te realiseren zonder daarbij concessies te doen op het gebied van rendement en risico.”

 

Hoe gaan jullie die bedrijven meekrijgen?

“Door onze invloed als aandeelhouder aan te wenden om bij bedrijven tot verbeteringen te komen. Daarnaast worden de criteria van het insluitingsbeleid aangescherpt. . We hebben recent een aantal ‘signature deals’ gesloten die we ook andere bedrijven willen voorhouden als inspirerend voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Alpha Trains is zo’n bedrijf. Dat zorgt voor een belangrijke bijdrage aan de verlaging van de CO2-uitstoot van het Europese treintransport. Daarna kijken we natuurlijk ook gewoon naar de harde cijfers,.”

 

Welk effect heeft dit nieuwe beleid op de medewerkers van APG?

“Digitale vaardigheden worden steeds belangrijker. Portfoliomanagers moeten de trend van digitalisering kunnen vertalen naar interessante investeringsmogelijkheden. Nieuwe medewerkers gaan we meer op dat soort vaardigheden selecteren en bestaand personeel gaan we daarin opleiden. Ook op het gebied van beleggen maken we een grote digitaliseringsslag. Zo helpt ons data-analyse onderdeel Entis met het identificeren van SDG’s (Sustainable Development Goals, red.). Ook hiermee hopen we andere bedrijven te inspireren.”