“Je moet je continu kunnen aanpassen”

Gepubliceerd op: 21 maart 2023

Wie zíjn die mensen die er bewust voor kiezen in de pensioensector te gaan werken? Wat doen ze daar de hele dag voor jouw pensioen? En wat vinden ze leuk aan hun werk? We nemen je mee achter de schermen. Deze keer Kevin Bex (23), system engineer bij APG. “In de IT kom je steeds weer voor nieuwe uitdagingen te staan, dat houdt het interessant.”

 

 

‘System engineer’, dat klinkt indrukwekkend. Wat doe je precies in die functie?

“Ik werk op de afdeling storage management en back-up & recovery. Onze belangrijkste taak is ervoor zorgen dat er altijd voldoende opslagcapaciteit is voor alle soorten data. We checken dagelijks of de opslag niet te vol loopt en of er geen storingen zijn. Die laatste verhelpen we uiteraard zo snel mogelijk. Aan de andere kant kijken we hoe we onze infrastructuur kunnen verbeteren. Ik houd me ook bezig met vulnerability management, een mooie term voor het beheren van kwetsbaarheden in het systeem.”

 

Hoe ben je bij APG terechtgekomen?

“Na het behalen van mijn vwo-diploma koos ik voor een ICT-opleiding aan de hogeschool. Ik ben geïnteresseerd in de rol van technologie in onze veranderende wereld en geloof dat een carrière in de IT veel groeimogelijkheden biedt. Voor mijn afstuderen liep ik 20 weken stage bij APG. Een kijkje op de website overtuigde me ervan dat dit het juiste bedrijf voor mij zou zijn. Ze bleken een grote eigen IT-afdeling te hebben. Een ander voordeel is dat het praktisch bij mij om de hoek is; ik woon in Heerlen.”

 

En, beviel het een beetje?

“Absoluut. Ik was hier meteen op mijn plek en kreeg al snel de kans om aan de slag te gaan met interessante projecten. Bij mijn stageproject heb ik voor APG de mogelijkheden onderzocht om object storage aan te bieden. Daarbij worden bestanden opgeslagen als objecten, die elk hun eigen sleutel hebben waardoor je ze altijd kunt terugvinden. Het is een efficiënte manier om grote hoeveelheden data op te slaan.”

 

Van de andere kant beviel het klaarblijkelijk ook, want inmiddels ben je bij APG in dienst.

“Klopt. Toen me tegen het einde van mijn stage werd gevraagd of ik interesse had om bij APG te komen werken, hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb nog even overwogen een master te gaan doen. Maar uiteindelijk leek het me nuttiger om werkervaring op te doen en binnen APG verder te leren door middel van cursussen en opleidingen die hier veelvuldig worden aangeboden. Ik werk hier nu sinds juli.”

 

Je bent 23, is het dan niet saai om bij een pensioenuitvoerder te werken?

“Voordat ik hier aan de slag ging was ik daar wel een beetje bang voor, want ik moet eerlijk zeggen dat pensioen me nog niet zoveel interesseert. Maar het werk is echt allesbehalve saai. Bij de IT-afdeling heb je weinig te maken met pensioenachtige zaken en ben je vooral bezig met techniek. En dat vind ik wél heel boeiend.”

 

Wat vind je leuk aan je werk?

“Dat het uitdagend is. IT is constant in beweging, het verandert steeds. Wat we nu kennen, kan over vijf jaar weer heel anders zijn. Daardoor kom je steeds weer voor nieuwe uitdagingen te staan, je moet je continu kunnen aanpassen. Dat houdt het interessant.”

 

Welke eigenschappen maken jou geschikt voor deze baan?

“Ik denk dat ik wendbaar ben, en dat is een grote pre met het nieuwe pensioenstelsel dat eraan gaat komen. Het nieuwe stelsel brengt een enorme toename aan data met zich mee, en we moeten de opslag daarvan op de achtergrond kunnen faciliteren. Dat is een grote uitdaging waar we op dit moment voor staan. Ik denk dat het daarbij helpt dat ik nog aan het begin van mijn carrière sta en makkelijker met veranderingen kan omgaan omdat ik nog niet al jaren gewend was aan het oude systeem.”

 

Wat doe jij als je niet aan het werk bent?

“Ik heb vroeger veel getafeltennist, dat wil ik misschien weer gaan oppakken. Ik ben ooit Limburgs kampioen geworden, maar ik ben ermee gestopt toen ik ging studeren. Momenteel sport ik drie keer per week in de sportschool. Verder programmeer ik thuis kleine projecten, als hobby. En ik vind het af en toe leuk om te gamen.”

 

Wat merken pensioendeelnemers van jouw werk?

“Als het goed is merken ze niets van ons werk. Wij zorgen dat alle belangrijke data op de achtergrond netjes worden opgeslagen, zodat bestanden altijd terug te vinden zijn, ook in het geval van een aanval op onze systemen. Alles is dubbel uitgevoerd. Op een externe locatie worden van alle data kopieën opgeslagen. Bij een calamiteit kan op deze manier de laatste toestand van de data worden hersteld. Wij dragen er wel aan bij dat iedere pensioendeelnemer automatisch betaald krijgt op een bepaalde datum.”