“Je kunt voor miljonairs werken of voor miljoenen mensen werken”

Gepubliceerd op: 6 september 2019

CIO Peter Branner werd onlangs geïnterviewd door IPE en sprak over toekomstige groei, verantwoord beleggen en zijn visie op de lange termijn.

 

In het interview sprak Peter over waar APG toekomstige groei vindt voor pensioenfondsklanten en hun deelnemers: “Het klopt dat de rendementsverwachtingen in Europa uiteraard nauw samenhangen met het feit dat we met een negatieve rente kampen. Elke belegginscategorie ondervindt daar in meer of mindere mate de gevolgen van. Dus het is duidelijk dat liquide assetklassen het in de nabije toekomst moeilijk hebben. En om demografische redenen is Europa ook geen sterk groeiende regio.”

Peter ziet echter wel goede kansen in Europa, bijvoorbeeld in duurzame beleggingen in groene technologie. Zo lopen we volgens hem voorop in segmenten als windturbines: “In Europa blijven we beleggen in infrastructuur, een terrein waarop Europa volgens mij gewild is. En zelfs als de rente negatief is, dan kan hier nog rendement worden geboekt. Volgens mij is het verstandig om in Europa op dit gebied te focussen. Als we naar liquide markten kijken, dan zijn wij eerder verder naar het Oosten, naar Azië gericht. Ik denk dat er in infrastructuur en vastgoed ook meer in Azië is te realiseren. Vandaar dat wij onze aanwezigheid in Hongkong ook versterken.”

Verantwoord beleggen


Mede omdat klanten als ABP onder het vergrootglas liggen, is ESG een belangrijk aandachtspunt, vooral op het gevoelige gebied van uitsluiting. APG volgt hier wat pensioenfondsklanten vragen wat betreft ESG-criteria. In lijn met andere pensioen- en vermogensbeheerders heeft APG in de afgelopen jaren ook een eigen positie bepaald en ESG in het vermogensbeheer geïntegreerd.

Wat ESG betreft zegt Peter dat “in principe de hele beleggingsorganisatie daarmee bezig is”. Hij licht dit toe: “Misschien is dat een open deur, maar ik vind het echt heel belangrijk dat duurzaamheid is verankerd in ons beleggingsproces. Als je dat niet doet, wordt als het ware een extra laag en biedt het voor onze klanten niet noodzakelijkerwijs voordelen. Als duurzaamheidsthema's echter in het beleggingsproces zijn geïntegreerd, kunnen sommige hiervan ook positief uitwerken voor de bedrijven waar we in beleggen en wij menen dat zij op lange termijn mede hierdoor de winnaars zullen zijn. En dat is natuurlijk goed voor onze pensioenfondsklanten en deelnemers.”

 

Lange termijn


Peter heeft ook een duidelijke visie op de APG-beleggingsorganisatie: “Ik ben er om de organisatie te helpen een lange termijn belegger te zijn. Ik ben er echt van overtuigd dat een professionele beleggingsorganisatie afhankelijk is van twee dingen: beleggingstalenten werven en deze talenten vervolgens langere tijd samen te laten werken. Dat klinkt simpel, maar wat talent is, verandert in de loop van de tijd. Echt, het aantrekken en behouden van talent staat bovenaan mijn agenda. Om dit te doen, moet je een zekere mate hoffelijkheid en vertrouwen binnen de organisatie creëren. Zodat medewerkers het gevoel hebben zich op de lange termijn te kunnen richten.”

Het gebruik van technologie kan eveneens goed uitpakken voor de pensioenfondsklanten van APG, zegt Peter: “Ik geloof dat technologie en digitalisering een grote rol zullen spelen in alle onderdelen van het beleggingsproces en in de hele waardeketen van wat we aanbieden. Iedereen moet ook een zekere vaardigheid op dat gebied hebben. Het is net als met talen. Onze collega’s moeten in staat zijn om Engels te spreken, nu moeten ze minimaal ook een beetje digitalisering spreken. Of in ieder geval eisen kunnen vaststellen voor hoe zij zien dat hun gegevens volledig gedigitaliseerd worden. Ik denk dat dit in het hele bedrijf gebeurt. Dan krijg je een bijzonder krachtig bedrijfseigen datawarehouse, dat je in het beleggingsproces kunt gebruiken ten gunste van onze pensioenfondsklanten.”

 

Lees het hele interview door Liam Kennedy op de website van IPE (Engelstalig).