“Iedereen mag kiezen, als die keuze maar wordt gemaakt op basis van goede informatie en kennis”

Gepubliceerd op: 17 oktober 2023

“Geld voor vrouwen, geldt niet alleen voor vrouwen.” Zo begint host Inge Diepman deze eerste aflevering van de APG Podcast in samenwerking met APG's Global Women's Forum, met topvrouwen van APG in de hoofdrol. “Want het bereiken van financiële onafhankelijkheid van vrouwen is een zaak voor iedereen”. Inge Diepman, hoogleraar Lisa Brüggen, universitair docent Jorgo Goossens en PwC-director Annemieke Mol onderzoeken samen met Annette Mosman, voorzitter van de raad van bestuur van APG, wat de samenleving en overheid te doen staan om ervoor te zorgen dat vrouwen in Nederland een betere financiële positie krijgen.

 

Mosman ziet maar al te vaak voorbeelden van vrouwen die het door de keuzes die zij in het begin van hun carrière maakten, op latere leeftijd financieel zwaar hebben. Vrouwen die daar pas achter komen als ze geen handelingsperspectief meer hebben. Daarom bijt ze zich nu als een terriër vast in het onderwerp financiële onafhankelijkheid voor vrouwen en zoekt ze naar mogelijkheden om hun situatie te verbeteren. “Ik wil weten hoe we die beweging in gang zetten, en hoe we onze kinderen bereiken met dit onderwerp.”

 

Tijdens de podcast krijgt Mosman een aantal goede tips die ze graag meeneemt. Ze geeft aan dat er geen masterplan ligt dat kan worden uitgevoerd, “maar we moeten wel in beweging komen. Vrouwen moeten goed geïnformeerd worden, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken op het gebied van hun carrière. APG kan in actie komen, campagne voeren en alle deelnemers van onze fondsen goed informeren. Maar ik doe ook een oproep aan de overheid om mee te kijken wat we willen bereiken, hoe we willen samenleven en welke regelgeving daarbij hoort.”

De podcast is hier (SoundCloud) en hier (Spotify) te beluisteren.

Op de grote foto van links naar rechts:

Annemieke Mol, director bij het Experience Center van PricewaterhouseCoopers (PwC)

Annette Mosman, voorzitter van de raad van bestuur van APG

Inge Diepman, presentator, gespreksleider en programmamaker

Lisa Brüggen, hoogleraar financiële dienstverlening aan de Universiteit van Maastricht en directeur van het onafhankelijke kennisnetwerk Netspar

Jorgo Goossens, strategist bij APG en universitair docent financiën aan de Radboud Universiteit