Duurzame beleggingen groeien tot ruim €55 miljard

Gepubliceerd op: 24 juli 2018

Vandaag publiceren we als APG ons Verslag Verantwoord Beleggen 2017, waarin we voor het eerst weergeven hoeveel van onze beleggingen die we namens onze klanten doen, bijdragen aan zaken als armoedebestrijding, goed onderwijs en betaalbare en schone energie.

 

Al een aantal jaren zoeken we voor onze klanten naar beleggingen die niet alleen een goed rendement kunnen opleveren, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. In 2016 is besloten om daarvoor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties als uitgangspunt te nemen. In 2017 en begin 2018 is in kaart gebracht welke beleggingen aan deze doelen bijdragen. Eind 2017 heeft APG bijna 12% van het totale beheerd vermogen (€470 miljard) in deze doelen belegd. Eind 2016 was dat nog 10%.

 

Windmolens en microfinanciering

Het doel waaraan APG het meeste bijdraagt, is ‘duurzame steden en gemeenschappen’ (€24,5 miljard euro). Hieronder vallen niet alleen de vastgoedbeleggingen die hoog scoren in het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek van GRESB. Via aandelen van de Deense windmolenproducent Vestas draagt APG bij aan het doel ‘betaalbare en schone energie’, via aandelen van de microfinancieringsbank Rakyat Indonesia aan armoedebestrijding.

 

Stemmen op 4.300 vergaderingen

In het verslag staan ook de vorderingen die worden gemaakt bij de invoering van het insluitingsbeleid. Dit moet ervoor zorgen dat vanaf 2020 we als APG het vermogen van onze klanten alleen nog beleggen in aandelen en obligaties van bedrijven die voldoende scoren bij verantwoord ondernemen (koplopers). En ook in bedrijven die duidelijke vorderingen willen maken op dit terrein (beloftes). Ook is er aandacht voor hoe we als aandeelhouder stemde over meer dan 47.000 voorstellen op zo’n 4.300 vergaderingen wereldwijd.

Lees het hele Verslag Verantwoord Beleggen 2017 hier.