Consortium neemt belangen in elektriciteitscentrales Astoria Energy in New York

Gepubliceerd op: 17 januari 2020

New York, 17 januari 2020 Een consortium van investeerders waaronder APG, MEAG (de vermogensbeheerder van Munich Re optredend voor beleggers binnen de Munich Re Group) en Clal Insurance Company, samen met andere Amerikaanse institutionele beleggers zijn overeengekomen om 100% van Astoria Energy I en een belang van 55% in Astoria Energy II over te nemen. De centrales bevinden zich in het New Yorkse stadsdeel Queens en genereren in totaal 1,2 GW aan elektriciteit. Van de installaties wordt verwacht dat deze betrouwbaar de vereiste energie leveren die New York in de komende decennia van energietransformatie nodig heeft.

 

Het betreft hier twee van de meest efficiënte gasgestookte centrales in de stad New York. Astoria I levert energie en capaciteit voor de New Yorkse groothandelsmarkt, terwijl Astoria Energy II een tot half 2031 lopend leveringscontract heeft afgesloten met de New York Power Authority, het nutsbedrijf van de staat New York. De toezichthouders moeten de transactie, die naar verwachting in de eerste helft van 2020 wordt afgerond, nog goedkeuren.

 

Steven Hason, Head of Americas Real Estate & Infrastructure van APG zei, “Als pensioenbeleggers zoeken wij voortdurend naar aantrekkelijke infrastructuurbeleggingen waarmee we stabiele rendementen op lange termijn voor onze pensioenklanten kunnen realiseren. Deze transactie vormt een kans om te beleggen in centrales die betrouwbaar kunnen voldoen aan de basisbehoefte van elektriciteit in New York en die stabiliteit biedt tijdens de energietransformatie van de stad. Wij kijken ernaar uit om samen te werken met onze partners, die met deze investeringen in kritische infrastructuur dezelfde beleggingsdoelen op lange termijn nastreven als wij.”

 

Holger Kerzel, lid van de raad van bestuur van MEAG, verklaarde, “Gezien het grote aandeel van de VS in de verzekeringsportefeuille van Munich Re willen wij graag in de Verenigde Staten investeren. De elektriciteitsvoorziening van New York City vormt een aantrekkelijke beleggingskans voor Munich Re vanwege de beperkte risico's en de stabiele en duurzame rendementen. Stabiele inkomsten op lange termijn kunnen de verplichtingen van onze klanten in de verzekeringsbranche afdekken. Wij zijn blij dat wij in dit project samen met professionele partners kunnen werken aan een succesvolle relatie op lange termijn.”

 

Yossi Dory, Chief Investment Officer van Clal, zei, “We zijn trots om samen met gerenommeerde beleggers als APG en MEAG voor de lange termijn te beleggen in assets van hoge kwaliteit, met een bewezen track-record en uitstekende performance. De Astoria-projecten, die de ruggengraat van het New Yorkse elektriciteitssysteem vormen, creëren duurzame rendementen op lange termijn voor onze klanten op het gebied van pensioenen, voorzorg en verzekeringen.”

 

Holland & Knight en Sidley Austin LLP traden op als adviseurs van het consortium.

 

Sinds 2004 is APG een actieve infrastructuurbelegger, die tot nu ongeveer € 14 miljard investeerde en 32 directe belangen in portefeuillebedrijven beheert.  Tot de beleggingen van APG behoren assets in energie- en nutsbedrijven, telecommunicatie en transportinfrastructuur.  APG's Global Infrastructure Team bestaat uit 32 beleggingsprofessionals.