APG wil resultaten zien van corona-aanpak Amazon voor veilige werkplek

Gepubliceerd op: 17 december 2020

Amazon moet meer details geven over de manier waarop het bedrijf werknemers beschermt tijdens de Covid-19 pandemie. Dat is de strekking van een aandeelhoudersvoorstel van APG en enkele andere grote beleggers. Het voorstel volgt op een onafhankelijk rapport waaruit blijkt dat Amazon de gevolgen van de pandemie voor de veiligheid en gezondheid van werknemers heeft onderschat. Ook blijken sommige opslagplaatsen van het bedrijf corona brandhaarden.

 

APG dient het voorstel in namens de pensioenfondsklanten, samen met de pensioenfondsen van de stad New York. De onafhankelijke bestuurscommissie van Amazon reageerde niet op een soortgelijk verzoek van de grote aandeelhouders in mei. De aandeelhouders kondigen aan het voorstel in stemming te brengen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2021 als het bedrijf opnieuw niet reageert.

 

Amazon kondigde eerder aan miljarden te investeren in de veiligheid en gezondheid van het personeel. De beleggers vragen Amazon om met harde cijfers aan te tonen dat die investeringen ook écht voorkomen dat werknemers besmet raken en ziek worden. "APG wil begrijpen hoe effectief deze initiatieven zijn", zegt Anna Pot, Head Resposible Investments Amercas voor APG Asset Management. "Werkt het? Is het voor medewerkers echt veilig?"

 

Het Amerikaanse techbedrijf Amazon is wereldwijd marktleider op het gebied van online winkelen. De kwesties die in het voorstel aan de orde komen, bestaan al langer maar zijn in een stroomversnelling gekomen door de Covid-19 pandemie. Door lockdowns en het sluiten van winkels bestellen consumenten steeds meer online.

 

Lees het persbericht.