APG vraagt Amazon transparantie over bescherming personeel

Gepubliceerd op: 15 mei 2020

APG, de New York City Comptroller en de New York City-pensioenfondsen roepen Amazon op om open te zijn over het effect van maatregelen om het personeel te beschermen tegen COVID-19. Hoewel Amazon onlangs een miljardenpakket aankondigde om zijn werknemers te beschermen, blijven deze bang om aan het werk te gaan.

 

Honderden Amazon-werknemers over de hele wereld nemen deel aan protesten, stakingen, en petities waarin zij het bedrijf oproepen meer te doen voor zijn werknemers. Naar verluidt hebben meer dan 50 Amazon-vestigingen gevallen van COVID-19 gerapporteerd.

 

De New York City Comptroller (de ‘financiële controleur’ van de stad), de New York City-pensioenfondsen en APG, namens haar pensioenfondsklanten, hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan Amazon. Hierin dringen zij bij de onafhankelijke bestuurders van het bedrijf aan op openheid van zaken over het effect van maatregelen om werknemers te beschermen tegen het coronavirus. De brief is gericht aan de voorzitter van de commissie die toezicht houdt op de gezondheid en veiligheid van werknemers, en vraagt haar om verslag uit te brengen over de voortgang op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van 27 mei 2020.

 

Amazon heeft onlangs aangekondigd om in het tweede kwartaal  van 2020 circa €3,7 miljard uit te geven aan corona-gerelateerde maatregelen, "inclusief investeringen in persoonlijke beschermingsmiddelen, grondigere reiniging van faciliteiten, veilige looproutes, hogere uurtarieven en honderden miljoenen dollars aan uitgaven om eigen COVID-19-testmogelijkheden te ontwikkelen." De media berichten echter dat veel Amazon-medewerkers bang blijven om naar hun werk te komen en bezorgd zijn over hun eigen veiligheid en die van hun families, collega's en klanten.

 

"De veiligheid en gezondheid van werknemers moet de eerste prioriteit van een bedrijf zijn en in deze  pandemie moet het management snel effectieve maatregelen nemen", zegt Anna Pot, Hoofd Responsible Investments Americas voor APG. "Hoewel we de aangekondigde maatregelen van Amazon toejuichen, willen we zekerheid dat de investeringen daadwerkelijk het beoogde effect hebben voor de werknemers – namelijk dat ze veiliger en gezonder zijn."

 

De NYC Comptroller, de NYC-pensioenfondsen en APG zijn verontrust over berichten dat veel Amazon-werknemers bang zijn voor hun gezondheid en veiligheid. Het bedrijf zou werknemers hebben bestraft en zou zieke werknemers onder druk zetten om te komen werken. De New York City-pensioenfondsen en APG hebben samen €3,9 miljard geïnvesteerd in Amazon (per 28 februari 2020).

 

"In plaats van te rapporteren over inspanningen zoals het aantal verstrekte maskers of geteste werknemers", zegt Anna Pot, "zijn we geïnteresseerd in de daadwerkelijke resultaten van deze investeringen. Denk aan trends in gemelde gevallen van COVID onder werknemers, verloren dagen als gevolg van COVID-gerelateerde ziektes, het aantal klachten, het effect op de productiviteit, de sfeer op de werkvloer en de bedrijfscultuur."

 

Om de volledige brief van The NYC Comptroller, de NYC-pensioenfondsen en APG te lezen, klik hier.