APG verzesvoudigt beleggingen in green bonds

Gepubliceerd op: 16 november 2016

In de eerste negen maanden van 2014 heeft APG voor 279 miljoen euro belegd in ‘green bonds’. Daarmee heeft APG de waarde van deze groene obligaties in zijn portefeuille in vergelijking met begin dit jaar verzesvoudigd.

 

Wat zijn green bonds?

Green bonds zijn relatief nieuwe producten voor grote beleggers. Green bonds zijn leningen die gebruikt worden voor het financieren van duurzame projecten. Ze worden uitgeven door bedrijven, overheden en tussenpersonen als investeringsbanken die het geld weer verder lenen. Op 1 januari 2014 had APG twee beleggingen in green bonds ter waarde van bijna 54 miljoen. Inmiddels zijn het er elf met een totale waarde van 333 miljoen. Deze groei was mogelijk doordat er relatief veel van dit soort obligaties op de markt kwamen die aan de eisen van APG konden voldoen, bijvoorbeeld door het bieden van een marktconform rendement. Ook zijn ze groter in omvang waardoor ze onder meer beter verhandelbaar zijn.

 

Door middel van de green bonds draagt APG wereldwijd bij aan een groot aantal duurzame projecten. Zo wordt het vermogen van APG ingezet voor windmolenparken in Nicaragua en India (via een bond van de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO)). Ook worden er microkredieten mee verstrekt voor kleine ondernemers in Cambodja, India, Sri Lanka en Kirgizië. Dankzij een green bond van de Nederlandse Waterschapsbank kan het vermogen van APG gebruikt worden voor infrastructurele werken die de Nederlandse waterschappen de komende jaren moeten uitvoeren om ervoor te zorgen dat het land goed beschermd blijft als de waterspiegel stijgt.

 

Beleid om actief te zoeken naar duurzame beleggingen

De toename van het aantal green bonds past in het beleid van APG om actief te zoeken naar duurzame beleggingen. Daarbij gaat het om beleggingen die niet alleen een goed rendement opleveren tegen een aanvaardbaar risico maar ook bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, als bijvoorbeeld klimaatverandering.

De green bonds zijn een deel van de duurzame beleggingen van APG. Eind 2013 had APG voor ongeveer 15,5 miljard euro vermogen beleggingen met hoge duurzaamheidswaarde. Het grootste deel hiervan is duurzaam vastgoed. Ongeveer een miljard euro is belegd in hernieuwbare energieopwekking. In het kader van de Klimaattop die eind september 2014 plaatsvond in New York heeft APG aangekondigd de beleggingen in duurzame energie in drie jaar tijd te willen verdubbelen.

 

Lees meer over verantwoord beleggen bij APG.