APG verstevigt positie in Noorse Waterkracht

Gepubliceerd op: 18 februari 2020

APG heeft voor pensioenfonds ABP de investering in het waterkrachtbedrijf Småkraft met €250 miljoen verhoogd. Deze investering volgt op twee eerdere beleggingen in het Noorse bedrijf. APG heeft daarmee een totaal belegd vermogen van €550 miljoen in deze onderneming.

Het extra kapitaal stelt Småkraft in staat om zijn portfolio van waterkrachtcentrales in Noorwegen uit te breiden en maakt tot 2022 de bouw van tien nieuwe kleinschalige waterkrachtcentrales per jaar mogelijk. Door deze nieuwe centralesneemt de productie van hernieuwbare energie met 130 GWh per jaar toe. Uiteindelijk zal Småkraft voldoende duurzame energie opwekken voor 570.000 huishoudens.

 

Aquila Capital

 

Partner bij deze transactie is investeringsmaatschappij Aquila Capital. Zij volgt dagelijks het financiële en operationele beleid van Småkraft en ondersteunt waar nodig, aldus Viktor Filipan, portfoliomanager infrastructuur bij APG.

 

Met 110 operationele centrales is het Noorse bedrijf de grootste exploitant van kleine waterkrachtcentrales in Europa, met een huidige productie van bijna 1,2 TWh per jaar. Maar ook op technisch vlak is Småkraft marktleider, constateert Filipan. “Qua efficiency behoren deze centrales tot de top.” 

 

Goede moment

 

Volgens Filipan heeft de Noorse waterkrachtproducent daarnaast een aantrekkelijk risico/rendementsprofiel. “We zijn op het goede moment ingestapt en hebben inmiddels een stevige positie gecreëerd in deze markt. Met dit platform onderscheiden we ons van andere grote Europese beleggers.”

 

Daarnaast heeft waterkracht als vorm van duurzame energieopwekking een aantal voordelen: een lange levensduur van tientallen jaren, lage technische risico’s en voorspelbaarheid van energieproductie. Filipan: “We houden vanuit het infrastructuur team de mogelijkheden in de gaten om te investeren in grootschalige waterkrachtcentrales. De opslagcapaciteit hiervan zal in de toekomst steeds belangrijker worden om de piekbelasting van het elektriciteitsnet te reduceren. Daarmee bedoelen we dat je met behulp van dammen het water tijdelijk op kunt sparen tot het aanbod wind- en zonne-energie weer is gedaald.”

 

Hoge eisen

 

Deze belegging sluit goed aan op het nieuwe duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid van ABP. Een doelstelling in dat beleid is om investeringen in duurzame energie uit te breiden naar €15 miljard. Filipan: Los van de duurzame ambities vinden we het belangrijk om de lat hoog te leggen voor alle bedrijven waar we in investeren. Dit bedrijf voldoet aan onze hoge eisen.”